Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a reafirmat marți, în timpul unei vizite în nordul Ciprului, angajamentul său față de o soluție în două state și a anunțat redeschiderea orașului Varosha, un oraș fantomă care simbolizează divizarea insulei mediteraneene, potrivit AFP.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

De la invazia sa de către armata turcă în 1974 ca reacție la o lovitură de stat a naționaliștilor greco-ciprioți care doreau să o reunească cu Grecia, insula a fost împărțită între Republica Cipru - membru al Uniunii Europene - - care își exercită autoritatea în sud, iar Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) s-a autoproclamat în 1983, recunoscută doar de Ankara.

„Nu se pot realiza progrese în negocieri fără a accepta că există două popoare și două state (...) Nu avem de pierdut cincizeci de ani pe modele a căror invaliditate a fost dovedită”, a declarat Erdogan referindu-se la negocierile anterioare privind baza reunificării insulei sub forma unui stat federal.

Negocierile s-au blocat din 2017. În aprilie, încercarea de a relua discuțiile organizate de ONU, care monitorizează o zonă tampon între cele două părți ale insulei, s-a încheiat cu eșec.

„Un nou proces de negociere se poate relua doar între două state (...) Pentru aceasta, trebuie confirmate suveranitatea și un statut egal (între ciprioții turci și ciprioții greci, nota redacției)”, a insistat Erdogan în timpul unui discurs în partea de nord a Nicosiei, ultima capitală divizată din lume, în fața unei mulțimi înveselitoare care flutura steaguri turcești.

Vizitând insula pentru a 47-a aniversare a invaziei Turciei în Cipru, Erdogan i-a acuzat pe ciprioții greci că „blochează drumul către orice soluție” și că sunt „necinstiți”. De asemenea, el a insistat asupra „minciunilor” Uniunii Europene, care a avertizat că „nu va accepta niciodată o soluție în două state”.