Autorităţile britanice au asigurat luni că nu au găsit nicio dovadă de spionaj în urma descoperirii, în iunie, a unor documente secreteîntr-o staţie de autobuz din sudul Angliei, relatează Reuters. Documentele, care au fost găsite de un trecător, conţineau detalii legate de o navă de război britanică şi potenţiala reacţie a Rusiei la trecerea acesteia prin Marea Neagră.

HMS DefenderFoto: Konstantin Sazonchik / TASS / Profimedia Images

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat luni într-un comunicat că a fost efectuată o anchetă care a confirmat modul în care au fost pierdute documentele respective şi că persoanei responsabile de pierdere i-au fost retrase autorizările de securitate.

"Ancheta nu a găsit dovezi de spionaj şi a conchis că documentele nu au fost compromise de adversarii noştri", a subliniat Wallace.

"O anchetă independentă a confirmat circumstanțele pierderii documentelor, inclusiv modul în care au fost gestionate hârtiile respective în cadrul Deprtamentului, locul unde au fost pierdute și maniera în care s-a petrecut acest lucru. Aceste date sunt în concordanță cu evenimentele descrise de persoana în cauză”, a mai precizat ministrul.

Documente clasificate ale Ministerului Apărării din Marea Britanie conținând detalii legate de distrugătorul HMS Defender implicat recent într-un incident în Marea Neagră au fost găsite într-o stație de autobuz din Kent, relatează BBC. Rusia anunța miercuri că a deschis focul asupra navei militare britanice pe care a acuzat-o că a intrat în apele sale teritoriale din Marea Neagră, acuzații respinse de Londra.

Documentele clasificate conțin detalii despre armata britanică și despre distrugătorul HMS, concret despre posibila reacție pe care ar putea să o aibă Rusia dacă nava militară va traversa apele teritoriale ale Ucrainei, de-a lungul coastei Crimeei.

Alte informații vizează planurile privind o posibilă prezență militară a armatei Regatului Unit în Afganistan după retragerea americanilor și sfârșitul operațiunii militare NATO din regiune, retragere care ar urma să se încheie la 11 septembrie.

Guvernul de la Londra trasmitea atunci că a fost deschisă o anchetă cu privire la aceste documente, iar un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a precizat că un angajat ar fi raportat pierderea unor documente sensibile. ”Ar fi nepotrivit să fac alte comentarii”, a adăugat el.

Documentele, în total 50 de pagini, au fost găsite ude, aruncate în spatele unei stații de autobuz din Kent, în dimineața zilei de marți. O persoană care a dorit să își păstreze anonimatul a contactat redacția BBC în momentul în care și-a dat seama că are de-a face cu documente ”sensibile”.