​Activista transgender Caitlyn Jenner, candidată la alegerile pentru postul de guvernator al statului California, a zburat săptămâna trecută în Australia, declanșând un val de indignare după ce zeci de mii de cetățeni australieni au rămas blocați în afara țării din cauza noilor măsuri antiepidemice, relatează Business Insider.

Activista transgender Caitlyn Jenner pe copera revistei Vanity FairFoto: Richard Levine / Alamy / Profimedia Images

Australia a impus o limită asupra numărului de pasageri ai zborurilor care intră săptămânal în țară ca parte a noilor măsuri de combatere a pandemiei de COVID-19, introduse în contextul răspândirii variantei Delta mai infecțioase a coronavirusului și în această țară.

Numărul a fost redus la jumătate pe 14 iulie, în prezent numărul pasagerilor care pot intra în țară în fiecare săptămână fiind de 3.000.

Măsura, care va fi în vigoare până pe cel puțin 31 august, a fost o nouă veste proastă pentru cei peste 30.000 de cetățeni australieni care s-au înregistrat ca fiind blocați în străinătate.

Cei care reușesc să se întoarcă sunt obligați să rămână în carantină timp de 14 zile în centre speciale ale autorităților.

Majorității cetățenilor străini le este refuzat accesul în țară însă Jenner a anunțat vineri că onorează „un angajament de muncă” prin deplasarea în Australia unde presa scrie că participă la filmări pentru emisiunea TV „Big Brother”.

Presa din Australia a criticat puternic decizia autorităților australiene de a permite intrarea în țară a activistei și candidatei americane.

„Este ridicol”, a declarat duminică prezentatorul Paul Murray de la Sky News. „Avem la propriu zboruri care se întorc cu zero pasageri din cauza restricțiilor de călătorie dar ea poate zbura în țară”, a adăugat acesta.

Editorialistei de extrema dreaptă Katie Hopkins i s-a permis de asemenea să intre în Australia ca să apară la „Big Brother”. Aceasta a declanșat un val de indignare după ce sâmbătă a făcut un live pe Instagram de la un hotel din Sydney unde se afla în carantină.

Aceasta a criticat în înregistrarea video, care între timp a fost dată jos de pe platforma social media, măsurile antiepidemice de autoritățile australiene și s-a lăudat cu încălcarea acestora, potrivit ABC, radiodifuzorul național al Australiei.

Hopkins a catalogat carantina ca fiind „o păcăleală” și a afirmat că așteaptă să îi fie livrată mâncare la camera de hotel ca să poată „deschide rapid ușa” și să îi sperie goală și fără mască pe angajați.

Ca urmare a controversei Hopkins a fost eliminată din emisiune și viza i-a fost anulată peste noapte, urmând să fie deportată.

În pofida restricțiilor asupra numărului de pasageri ce pot intra săptămânal în țară, vedetelor li s-a permis să intre în Australia în timpul pandemiei, marile studiouri de filmări fiind atrase de țară datorită numărului relativ redus de infecții cu coronavirusul.

Printre vedetele cărora li s-a permis să intre în Australia de la închiderea graniței se numără Matt Damon, Natalie Portman și Rita Ora, potrivit ABC.

Actorul american Tom Hanks și soția sa, Rita Wilson, au anunțat în luna martie a anului trecut că au contractat coronavirusul în Australia unde Hanks participa la filmări pentru un film.

Citește și: