Incendiile forestiere violente din estul Rusiei devin un pericol tot mai mare pentru oameni în condiţiile în care autorităţile din regiunea siberiană Iacuţia au avertizat duminică că peste 50 de sate sunt afectate de un fum toxic, relatează DPA și Agerpres.

Incendii in SiberiaFoto: Captura YouTube

Fumul degajat de incendii a ajuns şi în oraşul Iakuţk. Autorităţile i-au sfătuit pe locuitorii din zonele afectate să poarte măşti de protecţie în aer liber şi să izoleze ferestrele şi uşile cu cârpe umede pentru a preveni pătrunderea fumului în casele lor.

În weekend situaţia s-a agravat, deşi pompierii anunţaseră că au înregistrat progrese în stingerea incendiilor.

Potrivit Apărării civile, peste 180 de focare erau active duminică în Iacuţia, cunoscută şi sub numele de Republica Saha, în timp ce serviciile de urgenţă s-au referit la o „situaţie dificilă”.

Circa 745.000 de hectare de pădure au fost distruse de flăcări, potrivit aceleiaşi surse.

Autorităţile au declarat stare de urgenţă, însă zonele rezidenţiale nu sunt în prezent în pericol, au dat ele asigurări, precizând că se depun toate eforturile pentru a se preveni ca flăcările să ajungă la locuinţe.

Şi alte regiuni din Rusia sunt afectate de incendii. Conform Agenţiei Federale pentru Silvicultură, peste 300 de incendii care ardeau pe o suprafaţă de 853.000 de hectare au fost stinse duminică.

Peste 6.000 de pompieri, sprijiniţi de numeroase avioane de stingere a incendiilor, au fost desfăşuraţi în ţară.