Confruntați cu un val de critici, premierul britanic Boris Johnson şi ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, au decis să se izoleze după ce au intrat în contact cu ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, care cu o zi în urmă a fost confirmat cu COVID-19. Inițial, Downing Street anunțase că cei doi oficiali nu vor intra în izolare, ci vor face parte dintr-un program pilot prin care vor fi testați zilnic. Este una dintre cele mai rapide întoarceri la 180 de grade din istoria guvernamentală a Marii Britanii, comentează BBC.

Foto:

Ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, a primit sâmbătă dimineaţă rezultatul pozitiv al unui test COVID-19. Noaptea trecută, Johnson şi Sunak au fost alertaţi printr-o aplicaţie în legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Cei doi au avut vineri o reuniune cu Sajid Javid. Javid, care este vaccinat complet, a afirmat că are simptome minore. Persoanele alertate prin aplicaţia test-and-trace în mod normal se autoizolează, însă aceasta nu este o obligaţie legală. Contacţilor cazurilor pozitive li se recomandă să se autoizoleze 10 zile.

Iniţial, Downing Street a anunţat că premierul şi Sunak vor face în fiecare zi câte un test pentru coronavirus ca parte a unui sistem alternativ folosit în unele locuri de muncă, inclusiv în birourile guvernamentale.

Însă în cazul lui Johnson şi Sunak, planurile s-au schimbat în 157 de minute, după ce au apărut numeroase critici cu privire la aparentul tratament special în cazul politicienilor. Downing Street a anunțat că Johnson se va autoizola la reşedinţa de la Chequers şi nu va fi parte a programului pilot de testare. Şi Sunak se va autoizola.

Aceasta este una dintre cele mai rapide întoarceri la 180 de grade din istoria guvernamentală a Marii Britanii, comentează BBC: la 157 de minute după ce guvernul a anunțat că premierul și ministrul finanțelor nu se vor izola, Cabinetul de pe Downing Street a spus că de fapt vor face acest lucru.

Numărul cazurilor zilnice depistate în Regat creşte continuu, cu peste 50.000 înregistrate în fiecare dintre ultimele două zile, cele mai mari cifre raportate în ultimele şase luni, scrie News.ro.

Ministrul britanic al Sănătăţii a anunţat sâmbătă că este contaminat cu SARS-CoV-2 şi că simptomele pe care le prezintă sunt uşoare.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, el a scris: „În această dimineaţă am primit un rezultat pozitiv la testul Covid-19. Aştept rezultatul PCR, dar, din fericire, am ambele doze de vaccin şi simptomele sunt uşoare”. Ministrul se află în izolare, acasă, şi va continua să lucreze de acolo. Între timp, a declarat că rezultatul testului PCR a confirmat boala.