Intemperiile care au afectat în ultimele zile Europa sunt "fără nicio îndoială" o consecinţă a schimbărilor climatice, a declarat premierul olandez Mark Rutte, relatează AFP. Cel puţin 153 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unor inundaţii extrem de puternice în Europa de Vest. Germania plăteşte cel mai greu tribut, cu cel puţin 133 de decese, potrivit unui nou bilanţ transmis sâmbătă de poliție.

Mark RutteFoto: Williem Arriens / Alamy / Profimedia Images

Întrebat vineri seară, în timpul vizitei sale la Limbourg, despre încălzirea globală drept cauză a intemperiilor, Mark Rutte a răspuns "fără îndoială". "Nu vreau să fac declaraţii pripite", a adăugat el, "dar chiar se întâmplă ceva, să fie limpede".

Peste 1 milion de euro se strânseseră până sâmbătă după declanşarea campaniei de colectare de fonduri pentru zonele sinistrate din sudul Olandei, a indicat agenţia de ştiri olandeză ANP.

Ploile torenţiale au provocat inundaţii în mai multe oraşe olandeze şi numeroase distrugeri, dar până în prezent nu a fost semnalată nicio victimă. Pagubele materiale rămân totuşi secundare, în comparaţie cu bilanţul tragic al ţărilor vecine. Pentru a evita ca un astfel de scenariu să se repete, "primul lucru de făcut şi, din fericire, îl facem în Olanda, este să dăm spaţiu râurilor", a subliniat premierul.

După inundaţiile puternice din anii 1990 şi mai ales în 1995, când 250.000 de persoane şi un milion de animale au trebuit evacuate, olandezii au remodelat malurile râurilor. Fonduri de peste 2 miliarde de euro au fost investite în lărgirea albiei râurilor, permiţând revărsarea apei în timpul inundaţiilor. Lucrările au fost finalizate în 2019.

"Vedem că ţările vecine spun: 'Trebuie să învăţăm şi mai mult de la olandezi pentru a gestiona situaţia, având în vedere că va fi şi mai multă apa în anii următori'", a afirmat Rutte. Dar şi olandezii vor trebui ''să tragă învăţăminte'' şi să se întrebe: ''Ce mai putem face?'', a spus premierul. (Sursa: Agerpres)