Dintre nenumăratele orașe italiene aflate în pierdere accelerată de populație sau cu probleme financiare care au ales să vândă case dărăpănate cu doar un euro, Sambuca di Sicilia a fost, fără îndoială, cel mai de succes, scrie CNN.

Sambuca, case darapanateFoto: youtube.com

Aproximativ 16 locuințe au fost recuperate pentru 1 EUR aici, de când a fost anunțată pentru prima dată schema de către CNN Travel în 2019, iar Sambuca a fost în centrul atenției de atunci.

Atenția globală a dus la un aflux de reporteri și străini în căutarea unei case la prețuri avantajoase, iar localnicii nu puteau decât privi cum orașul lor, situat adânc în inima Siciliei, a devenit un loc de întâlnire peste noapte.

Nimeni nu este absolut sigur cum Sambuca a reușit să depășească toate celelalte orașe nepopulate din Italia, care se luptă să dispună de proprietăți care se prăbușesc, inclusiv Zungoli din Campania și Mussomeli din Sicilia.

Poate că s-a datorat faptului că își împărtășește numele cu faimosul lichior italian cu aromă de anason și din florile socului care crește în câmpurile din apropiere? Sau s-ar fi putut datora moștenirii sale bogate, a unor atracții precum ruinele palatului uimitor al lui Al Zabut sau vibrației sale exotice?

Oricare ar fi motivul, Sambuca speră să reproducă acel succes punând pe piață un al doilea lot de case abandonate, de data aceasta pentru un simbolic de 2 €, care este încă mai mic decât costul unei felii de pizza.

Programul ”o casă la 1 euro” a înregistrat un succes major

La doi ani de la programul din 2019, autoritățile locale primesc în continuare cereri de la străini interesați să cumpere una dintre casele scoase la vânzare la prețuri avantajoase ale orașului și au decis acum că este momentul potrivit să vândă încă aproximativ 20 de clădiri abandonate, dintre care multe sunt case adiacente, oferind cumpărătorilor o oportunitate de a cumpăra mai multe proprietăți.

Proprietățile alese, toate situate în vechiul cartier „saracen” din centrul istoric al Sambuca, au fost abandonate după ce un cutremur catastrofal a zguduit Valea Belice a Siciliei în 1968 și a devastat zona.

Tocmai au ieșit la licitație la un cost inițial de doi euro, pentru a fi vândute celui mai mare ofertant, așa cum a fost cazul în 2019. Noua schemă a fost lansată pe 15 iulie, iar formularele de cerere pot fi descărcate de pe site-ul orașului.

Procesul de înscriere se închide pe 5 noiembrie. Odată ce toate cererile sunt analizate și luate în considerare, va avea loc o licitație publică, probabil după câteva săptămâni.

Cum arată casele care vor fi vândute la Sambuca

În 2019, primăria a fost inundată de mii de cereri din partea cumpărătorilor interesați, ceea ce a determinat organizatorii să liciteze proprietățile disponibile.

Deși, în cele din urmă, casele au fost vândute la prețuri cuprinse între un euro și 25.000 de euro, majoritatea s-au dus undeva între 5.000 și 10.000 de euro.

CNN a primit fotografii exclusive ale următoarei runde de proprietăți care se desfășoară în bloc și există un amestec eclectic de stiluri și dimensiuni.

Casele de vânzare includ o selecție de case cu un singur nivel, cu o dimensiune cuprinsă între 50 și 80 de metri pătrați, cu mici curți interioare maure cu lămâi.

Între timp, clădirile mai mari de 120 de metri pătrați, cu mai multe etaje, din piatră roz-roșiatică, cu balcoane și terase cu vedere la câmpurile verzi unde oile pasc, sunt de asemenea de vânzare.