Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Angela Merkel au rămas pe poziţii de dezacord în privinţa gazoductului rusesc Nord Stream 2 căruia Washingtonul i se opune, dar au promis să facă front comun împotriva agresiunii venite de la Moscova şi a acţiunilor antidemocratice ale Beijingului, transmite vineri Reuters, potrivit Agerpres.

Angela Merkel, vizita in SUA cu putin timp inainte sa plece din functia de cancelarFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

În ceea ce este probabil ultima vizită la Casa Albă a liderei germane înainte de a se retrage din politică, Biden a lăudat 'viaţa exemplară' a acesteia 'de serviciu istoric pentru Germania' şi întreaga lume.

'Preţuiesc prietenia', a spus Merkel joi în Biroul Oval, amintind rolul Americii în construirea unei Germanii libere şi democratice după a doua conflagraţie mondială. Angela Merkel este primul lider european care îl vizitează pe Biden la Casa Albă de când acesta a fost învestit în funcţie, în ianuarie.

În ciuda cordialităţii, au fost vizibile unele dezacorduri. Biden şi-a reiterat preocupările legate de gazoductul Nord Stream 2 ce se construieşte sub Marea Baltică, din Rusia spre Germania. SUA se tem că Moscova se va folosi de gazoduct ca de o armă împotriva Ucrainei. Proiectul de 11 miliarde de dolari, aşteptat să se finalizeze în septembrie, va ocoli Ucraina, lipsind-o astfel potenţial de importante taxe de tranzit.

Preşedintele american a reafirmat că a decis împotriva instituirii de sancţiuni contra Germaniei dat fiind că proiectul este aproape finalizat, o decizie care i-a atras critici atât din tabăra republicană, cât şi din cea democrată. Biden a spus însă că el şi Merkel împărtăşesc convingerea că Rusia nu ar trebui să folosească energia ca pe o armă geopolitică.

'Prietenii buni pot să se contrazică', a spus Biden în conferinţa de presă comună cu Merkel, menţionând că le-au cerut echipelor lor să analizeze ce măsuri practice ar putea lua împreună dacă acţiunile Rusiei ar reprezenta o ameninţare.

La rândul său, Angela Merkel a afirmat că Rusia ar putea fi sancţionată de Uniunea Europeană dacă va încălca acordul de a continua să livreze gaz prin Ucraina.

'Facem front comun şi vom continua să facem front comun pentru a apăra aliaţii noştri din flancul estic al NATO împotriva agresiunii ruse', a subliniat Biden.

Merkel a constatat diferenţele de opinii, dar a subliniat puncte de unitate între cele două state. 'Împărtăşim toţi aceleaşi valori; împărtăşim toţi aceeaşi hotărâre de a răspunde provocărilor epocii noastre', a spus cancelarul.