Numărul victimelor confirmate în urma inundațiilor puternice din vestul Germaniei a crescut vineri la cel puțin 81, cel mai mare număr de morți înregistrat în urma unei singure tragedii în această țară de ani de zile, în timp ce bilanțul dispăruților a ajuns la peste 1.000, relatează Reuters.

Inundatii GermaniaFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul districtului Ahrweiler din sudul Köln a anunțat pe Facebook că în jur de 1.300 de persoane sunt date dispărute aici.

Rețelele de telefonie mobilă au căzut în unele din regiunile afectate de inundații, prietenii și familiile celor dispăruți neputând lua legătura cu aceștia.

Întregi comunități au fost nivelate și reduse la ruine după ce râurile au măturat orășele și sate din landurile Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat în ceea ce a fost descris ca fiind o inundație ce are loc la 100 de ani.

Vineri dimineața noi locuințe s-au prăbușit în orașul Erftstadt din apropierea Köln în timp ce echipajele de salvare se zbăteau să ajute rezidenții care s-au întors la locuințele lor în pofida avertizărilor repetate.

Guvernul districtului a anunțat de asemenea că numeroase persoane încă sunt în case și altele sunt dispărute.

O scurgere de gaz le-a pus noi probleme salvatorilor în timp ce încercau să ajungă la sinistrați cu barca.

Un baraj din apropierea graniței cu Belgia, Rurtalsperre, s-a rupt în timpul nopții în timp ce un altul, Steinbachtalsperre devenise instabil.

Parlamentul regional din Renania de Nord-Westfalia se va întruni în sesiune de urgență vineri.

Ministrul federal al internelor, Horst Seehofer, a declarat pentru Der Spiegel că guvernul de la Berlin intenționează să ofere sprijin financiar regiunilor afectate pe cât de rapid este posibil, precizând că măsura ar trebui aprobată în ședința de cabinet de miercurea viitoare.