Mai multe guverne au folosit instrumente de spionaj computerizat dezvoltate de un grup israelian pentru a viza politicieni, dizidenți, jurnaliști, universitari și activiști pentru drepturile omului, au declarat joi experții, citați de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste „arme cibernetice” puternice au vizat peste 100 de oameni din întreaga lume, spun mesajele unui ofițer de securitate de la Microsoft și Citizen Lab, o organizație cu sediul la Universitatea din Toronto.

Microsoft susține că și-a modificat sistemul de operare Windows pentru a repara defectele exploatate de grupul israelian.

Potrivit Citizen Lab, este o companie care vinde exclusiv spyware către guverne care pot infecta smartphone-uri, computere și servicii de cloud computing.

Numele său oficial este în prezent Saito Tech Ltd, dar este cunoscut mai ales sub numele de Candiru.

Cercetătorii Citizen Lab au găsit dovezi că software-ul spion a reușit să extragă informații din mai multe aplicații utilizate de victime, inclusiv Gmail, Skype, Telegram și Facebook.

Software-ul poate consulta, de asemenea, istoricul căutărilor lor pe Internet, precum și parolele lor, și poate activa camera și microfonul dispozitivelor lor.

Microsoft subliniază, la rândul său, că programul a fost folosit la identificarea victimelor din teritoriile palestiniene, Israel, Liban, Yemen, Spania, Regatul Unit, Turcia, Armenia și Singapore.

Potrivit companiei de calculatoare, care a numit programul spion „DevilsTongue”, a putut să se infiltreze pe site-uri populare precum Facebook, Twitter, Gmail și Yahoo pentru a colecta informații, a citi mesajele victimelor și a prelua fotografii.

Software-ul a fost, de asemenea, capabil să trimită mesaje în numele victimelor vizate.

Compania americană a creat „protecții” pentru a-și proteja produsele de incursiunile acestui software dezvoltat de grupul israelian pe care îl numește Surgum.

„Am împărtășit aceste protecții cu comunitatea de securitate, astfel încât să putem aborda și atenua în mod colectiv această amenințare”, spune Microsoft.