Sezonul incendiilor abia a început, dar incendiile deja au devastat sute de mii de hectare în vestul Statelor Unite și Canada joi, alimentate de o secetă alarmantă, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Montana, Oregon, Arizona, Idaho, Utah, New Mexico ... Niciunul dintre aceste state nu este cruțat.

În California, pompierii erau îngrijorați de avansul Focului Dixie, a cărui traiectorie amintește de Camp Fire din 2018, extrem de periculos pentru că aproape a șters orașul Paradise de pe hartă și a ucis 86 de oameni.

Autoritățile au invitat locuitorii din mai multe orașe învecinate să evacueze zona.

Primul în 10 ani -

Dacă 2020 a fost cel mai rău an din istoria modernă a Californiei pentru incendii, este din ce în ce mai probabil ca 2021 să bată acest record: incendiile au ars deja de două ori mai multă vegetație decât anul precedent.

Dar, în statul vecin Oregon - unde se află orașul Portland - incendiile fac cele mai multe daune în acest moment: toată noaptea, pompierii au încercat să stingă flăcările focului Bootleg, care a devorat deja echivalentul a aproape 130.000 de terenuri de fotbal.

„Acest foc va continua să se întărească: vegetația extrem de uscată și vremea nu sunt în favoarea noastră”, a declarat Joe Hessel, șeful echipei însărcinate cu combaterea incendiului.

Pompierii din San Francisco au fost trimiși să asiste.

Incendiul Bootleg a distrus deja 21 de case și a amenințat alte mii.

Agenția americană de gestionare a incendiilor a declarat că a activat deja cel mai înalt nivel de alertă din țară, „datorită nivelului ridicat de activitate a incendiilor din Statele Unite și a resurselor alocate stingerii acestora”.

Este pentru prima dată în 10 ani când acest nivel este atins atât de devreme.

- Calitatea aerului -

Datorită fumului de la incendii, au fost emise alerte privind calitatea aerului peste graniță în Canada. Mai ales în Columbia Britanică, această provincie care suferise deja cu trei săptămâni în urmă de temperaturi ireale de 49,6 ° C lângă Vancouver.

Joi după-amiază, provincia a înregistrat 309 incendii, dintre care 23 au început în ultimele două zile. Unul dintre principalele centre ale provinciei acoperă peste 40.000 de hectare.

Forțele armate canadiene participă acum, pentru prima dată de la aceste incendii, la evacuări în Columbia Britanică, a declarat pentru AFP o sursă militară.

Incendiile fac într-adevăr parte din ciclul natural al pădurilor din vestul american, dar sezonul de incendii începe din ce în ce mai devreme în fiecare an și se termină puțin mai târziu. Oamenii de știință atribuie acest fenomen schimbărilor climatice.

Raționarea apei, greblarea pădurilor ... Sunt în curs măsuri pentru a împiedica situația să se transforme în dezastru absolut. Dar vor fi suficiente?

Zona este de fapt prinsă într-un cerc vicios: solurile aride și vegetația arsă creează la rândul lor condițiile pentru o creștere a temperaturilor.