Israelul intenționează să impună noi restricții de sănătate pentru a combate Covid-19, din cauza creșterii contaminărilor, potrivit unei declarații a Biroului Primului Ministru, citează AFP.

​​Coronavirus IsraelFoto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Conform acestui plan propus împreună de premier cu ministrul Sănătății și ministrul Economiei, care trebuie aprobat de guvern, doar persoanele complet vaccinate sau vindecate de Covid-19 vor fi singurele autorizate să participe la evenimente adunând peste 100 de participanți în locuri închise.

De asemenea, vor trebui să poarte măști, cu excepția când se află la masă.

În același timp, Ministerul Sănătății a anunțat că această carantina obligatorie pentru persoanele care au fost în contact cu persoanele infectate și rezidenții nevaccinați care se întorc din străinătate va dura șapte zile în loc de zece anterior, dacă se face un test negativ.

Israelul a fost una dintre primele țări care a lansat o campanie masivă de vaccinare la jumătatea lunii decembrie, în cadrul unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, care a livrat rapid milioane de doze în schimbul unor date asupra efectelor vaccinului său dezvoltat împreună cu compania BioNTech.

Această campanie a livrat două doze de vaccin la mai mult de 55% din populația țării și la aproximativ 85% dintre adulți, rezultând redeschiderea cafenelelor, barurilor și magazinelor și o reducere a numărului de cazuri la mai puțin de 100 pe zi, față de 10.000 la apogeul epidemiei.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, contaminarea a început să crească din nou pe fondul răspândirii variantei Delta, împingând autoritățile să refacă anumite măsuri, cum ar fi purtarea unei măști în locuri publice închise.

Peste 600 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore, în creștere față de aproximativ 200 pe zi în medie în urmă cu o săptămână.

Premierul Naftali Bennett a cerut miercuri israelienilor să poarte măști în locuri publice închise și să evite călătoriile.

„Vaccinul nu este suficient pentru a lupta împotriva variantei Delta (...) avem nevoie de cooperarea cetățenilor pentru a învinge coronavirusul fără a fi nevoie să impunem o nouă izolare”, a adăugat el.

De asemenea, el a cerut tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani să se vaccineze.