Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute în urma ploilor abundente şi a inundaţiilor care au lovit vestul Germaniei. Autoritățile se așteaptă acum la circa 58 de decese, potrivit AFP. Mii de oameni din sudul Olandei au fost solicitaţi joi să îşi părăsească rapid locuinţele, pentru a scăpa de inundaţii, în condiţiile în care rîurile sunt pe cale să iasă din albii, transmite Reuters. În Belgia s-au înregistrat 7 victime, inundațiile producând pagube mari la granița cu Germania. Franța și Luxemburgul au fost de asemenea afectate.

HotNews.roFoto: Hotnews

GERMANIA.

Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute în urma ploilor abundente şi a inundaţiilor care au lovit vestul Germaniei. Autoritățile se așteaptă acum la circa 58 de decese, potrivit AFP.

Angela Merkel a spus că este „copleșită” de gravitatea lor.

"Numeroase persoane date dispărute" se aflau pe acoperişurile caselor măturate de ape în comuna Schuld, din landul Renania-Palatinat, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Koblenz, citat de AFP.

Miercuri, ploile abundente au provocat pagube materiale masive, închiderea mai multor autostrăzi şi evacuări în masă. Landul Renania de Nord-Westfalia a fost cel mai afectat de ploile abundente, cauzate de un sistem meteorologic de joasă presiune pe care meteorologii germani l-au denumit "Bernd".

Părţi ale oraşului Dusseldorf, capitala landului Renania de Nord-Westfalia, au fost evacuate miercuri înainte ca râul Düssel să iasă din matcă.

OLANDA

Mii de oameni din sudul Olandei au fost solicitaţi joi să îşi părăsească rapid locuinţele, pentru a scăpa de inundaţii, în condiţiile în care rîurile sunt pe cale să iasă din albii, transmite Reuters.

Autorităţile din mai multe oraşe şi sate aflate de-a lungul râului Meuse din provincia Limburg i-au sfătuit pe oameni să caute refugiu cel puţin până vineri după-amiază, deoarece există şanse mari ca locuinţele lor să fie inundate în următoarele ore, citează News.

Nivelurile apei de pe rîurile Meuse şi Rur au atins niveluri record joi, depăşind cotele care au dus la inundaţii mari în 1993 şi 1995, au spus autorităţile locale.

În Valkenburg, în sudul Limburgului, aproape de graniţa belgiană şi germană, inundaţiile au cuprins deja centrul oraşului, forţând evacuarea mai multor case de bătrâni şi distrugând cel puţin un pod.

Imaginile filmate cu drone au arătat cum apa maro curgea peste parcări şi parcuri.

Regele Willem-Alexander şi regina Maxima au vizitat Valkenburg joi seară, pentru a-şi arăta sprijinul.

Zeci de case au fost inundate în provincie, unde sute de soldaţi au fost trimişi pentru a ajuta la combaterea apelor în creştere. Dar fără victime raportate, situaţia de până acum este mult mai puţin gravă decât în ​​Germania vecină, unde zeci de oameni au murit şi alţii au fost daţi dispăruţi joi, în timp ce râurile au trecut peste maluri şi au măturat casele.

BELGIA

Cel puțin șapte morți în Belgia. O mare parte din sudul și estul Belgiei au fost, de asemenea, sub apă, joi, în special în zona Liège, iar cel puțin patru persoane au fost găsite moarte, victime ale inundațiilor legate de ploile torențiale, a informat presa.

Acest lucru ridică numărul de morți din inundațiile care au lovit Valonia, în special în ultimele zile, la cel puțin șapte. Potrivit RTBF, autoritățile din Lièges au cerut locuitorilor din Moza să părăsească orașul. Pentru cei care nu o pot face, ei îi sfătuiesc să urce în etajele locuințelor.

O operațiune de căutare era în desfășurare după ce o duzină de case s-au prăbușit în Pepinster (Est), pe malurile Vesdre, unul dintre numeroasele râuri care s-au ridicat din albiile lor.

Franța și Luxemburg

Cele două țări au fost de asemenea afectate de inundații. S-au înregistrat mai multe pagube în Franța unde liniile de cale ferată dintre Thionville (Moselle) și Luxemburg au fost întrerupte de joi dimineață din cauza vremii nefavorabile care afectează regiunea Grand-Est din Franța, potrivit Le Parisien.

„Traficul va rămâne întrerupt între Thionville și Luxemburg, se așteaptă și întrerupuri între Thionville și Metz în urma inundațiilor instalațiilor feroviare din rețeaua luxemburgheză. Tunelul Hagondange este inundat ”, a anunțat rețeaua TER pe contul său de Twitter.