Liderii provinciei Badghis din vestul Afganistanului, a cărei capitală Qala-i-Naw a fost atacată de câteva zile de către insurgenți, au încheiat un încetare a focului cu talibanii, a anunțat joi guvernatorul provincial, Hessamuddin Shams, pentru AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Încetarea focului dintre forțele afgane și talibane a intrat în vigoare joi, în jurul orei 10:00, și a fost negociată de liderii tradiționali", a spus el.

Un total de 347 de afgani au fugit din fața ofensivei talibanilor în ultimele două zile spre Tadjikistanul vecin, a declarat miercuri agenția de știri Tadjik Khovar, citând autoritățile din țara Asiei Centrale.

"Acești refugiați afgani sunt rezidenți ai provinciei Badakhshan, au fugit de grupurile armate talibane pentru a-și salva viața", a declarat sursa, adăugând că aproximativ jumătate dintre ei erau copii, potrivit AFP.

Fostul preşedinte american George W. Bush a criticat miercuri decizia de retragere a trupelor NATO din Afganistan, pe care o consideră o ”greşeală” de pe urma căreia vor avea de suferit ”femeile şi fetele afgane”.

”Femeile şi fetele afgane vor suferi un prejudiciu de nedescris. Este o greşeală”, a afirmat, într-un interviu acordat postului german Deutsche Welle, fostul preşedinte republican, cel care a trimis trupele americane în Afganistan în toamna lui 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie.