Iranienii care încearcă să își găsească jumătatea au acum o opțiune aprobată de stat - Hamdam, o aplicație care obligă fiecare utilizator să efectueze un test psihologic, relatează Insider.

Aplicatia HamdamFoto: Institutul Cultural Tebyan

Aplicația, dezvoltată de Institutul Cultural Tebyan, un centru cultural finanțat de guvernul de la Teheran, a fost lansată săptămâna aceasta.

Un comunicat de presă de pe site-ul institutului afirmă că Hamdam („pereche” în limba farsi) va folosi „tehnologie de inteligență artificială” pentru a le găsi potențiali parteneri doritorilor.

Iar cu Hamdam persoanele singure din Iran nu trebuie să se teamă că vor fi induse în eroare în legătură cu identitatea interlocutorului.

Potrivit Institutului Cultural Tebyan, aplicația cere fiecărui potențial utilizator să își confirme identitatea cu ajutorul unui act emis de guvern. Aplicanților li se va cere de asemenea să treacă prin ceea ce institutul cataloghează drept o „evaluare psihologică”.

Institutul afirmă că aplicația se adresează în special „burlacilor care caută o căsătorie permanentă și o singură soție”. Persoanele „care provind din familii bune” sunt de asemenea pe lista de priorități a aplicației, potrivit unui comunicat de presă remis de institut.

Cei care doresc să folosească aplicația trebuie de asemenea să își acordă consimțământul pentru a le fi repartizat un consilier de la Tebyan dacă întâlnesc o persoană de pe platformă cu care se căsătoresc.

Consilierul va face verificări asupra evoluției relației dintre cei doi soți în primii 4 ani ai căsniciei.

„Familia este ținta diavolului”

Komeil Khojasteh, directorul Institutului Cultural Tebyan, afirmă că lansarea aplicației este menită să combată atacurile asupra valorilor familiale din Iran.

„Familia este ținta diavolului și inamicii Iranului încearcă să își impună propriile idei asupra sa”, a declarat acesta, potrivit The Guardian.

Toate celelalte aplicații de dating disponibile în alte țări sunt interzise în Iran.

Lansarea Hamdam este văzută ca făcând parte din eforturile guvernului de la Teheran de a convinge mai mulți tineri să se căsătorească pentru a crește natalitatea.

În Iran trăiesc aproximativ 13 milioane necăsătorite cu vârsta între 18 și 35 de ani, conform Associated Press.

Țara se confruntă de asemenea cu o populație care îmbătrânește rapid. Potrivit datelor Băncii Mondiale, creșterea anuală a populației Iranului a scăzut constant de la 4,13% în 1983 la 1,29% în 2020.

Citește și: