Într-un articol apărut luni, președintele Putin a afirmat că Ucraina nu intenționează să respecte acordul de pace din 2015 pentru a pune capăt conflictului cu separatiștii din estul țării, sprijiniți de Rusia. „Sunt convins că o adevărată suveranitate a Ucrainei este posibilă doar în parteneriat cu Rusia,” se arată într-un articol publicat de Putin pe pagina web a Kremlinului, scrie The Independent.

Vladimir Putin la conferinta de presaFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

„Legăturile noastre spirituale, umane și în materie de civilizație s-au format de-a lungul secolelor, își au rădăcina în aceleași izvoare și au trecut prin aceleași încercări, repurtând aceleași realizări și victorii”. Marți, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, s-a abținut să facă vreun comentariu atunci când a fost întrebat dacă Rusia și-ar putea adjudeca Donbasul - o importantă regiune industrială din Ucraina. „Voi lăsa întrebarea fără răspuns”, a declarat Peskov în decursul unei conferințe de presă cu jurnaliștii.

Rusia și Ucraina au intrat într-un dur război începând din anul 2014, când Moscova și-a anexat peninsula ucraineană Crimeea după ce președintele prorus al Ucrainei a fost alungat din țară. În cursul conflictului, care s-a soldat în ultimii șapte ani cu peste 14.000 de morți, Rusia i-a sprijinit pe insurgenții separatiști.

În articolul respectiv, care a fost publicat atât în rusă, cât și în ucraineană, Putin a acuzat Occidentul că lucrează metodic pentru a rupe relațiile istorice dintre cei doi vecini și pentru a transforma Ucraina într-un fief-cheie prin care Rusia să fie dată deoparte.

„Autorii occidentali ai proiectului antirusesc au format un sistem politic ucrainean în așa fel încât președinții, parlamentarii și miniștrii să se poată schimba, dar separarea și dușmănia față de Rusia să se păstreze”, a scris Putin. „Astăzi, un adevărat patriot din Ucraina e doar acela care urăște Rusia. Mai mult, din câte înțelegem, întregul stat ucrainean ar urma să se consolideze exclusiv pe baza acestei idei”.

Putin a acuzat Ucraina că nu și-a respectat obligațiile asumate prin acordul de pace din 2015, când s-a angajat să asigure Dombasului o deplină autonomie și că, probabil, nici nu va onora acest acord.

Potrivit acordului din 2015, la care s-a ajuns cu ajutorul Franței și Germaniei, Ucraina își va putea proclama controlul asupra frontierelor sale cu Rusia din zonele controlate de rebeli numai după ce le garantează acestora o deplină autonomie, iar ei își vor putea alege liderii locali și un legislativ. Aceste prevederi au fost considerate de mulți ucraineni drept o trădare a intereselor naționale, astfel încât soluționarea pașnică a fost blocată.

„Sunt tot mai convins că, pur și simplu, Kievul nu are nevoie de Donbas”, a scris Putin în articol. „În primul rând, din cauză că locuitorii din aceste regiuni nu vor accepta niciodată niște reguli pe care Kievul a încercat și mai încearcă încă să le impună prin forță, blocade și amenințări”. Liderul rus a subliniat că Ucraina și-a adjudecat mari teritorii din sud-estul țării și din alte regiuni pe vremea când ea făcea parte din Uniunea Sovietică.

Rugat să comenteze articolul lui Putin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți, că îl va analiza și îl va comenta detaliat mai târziu. El a spus că, deși Putin a vorbit despre populația frățească, acțiunile Rusiei au fost departe de a fi frățești. „Pare mai degrabă să fie vorba despre o luptă între Cain și Abel”, a spus Zelenski, care de luni de zile a exercitat presiuni în vederea unei obținerii unei întrevederi cu Putin. (preluare Rador)