Lăudat pentru că a ignorat atacurile și insultele predecesorului său într-un efort susținut de revenire la un climat de civilitate, Joe Biden s-a dezlănțuit în cele din urmă și le-a bătut obrazul republicanilor pentru modificarea legislației electorale în 17 state. ”Nu aveți pic de rușine? Luați atitudine, pentru numele lui Dumnezeu, și blocați acest efort concertat de subminare a alegerilor și a dreptului sacru la vot”, le-a transmis el, adăugând că acuzația de fraudare a scrutinului prezidențial nu este nimic altceva decât ”o mare minciună”.

Joe BidenFoto: Michael Reynolds-Pool Via Cnp / Zuma Press / Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a reacționat astfel față de modificările privind dreptul la vot în 17 state controlate de republicani. Nu mai puțin de 28 de legi care fac mai dificil procesul de votare au fost discutate în aceste state, iar alte proiecte sunt în așteptare, notează The Guardian.

Biden a acuzat faptul că amendarea legsilației va avea un impact disproporționat asupra persoanelor de culoare și a evocat, în context, trecutul segregaționist al Americii, vorbind despre un asalt asupra democrației.

“Luați atitudine, pentru numele lui Dumnezeu, și ajutați la blocarea acestui efort concertat de subminare a alegerilor noastre și a dreptului sacru la vot. Nu aveți pic de rușine? Fie că este vorba despre blocarea amestecului extern prin dezinformare pe plan intern, trebuie să lucrăm împreună”, a fost mesajul lui Biden pentru republicani.

În cadrul discursului de marți, la National Constitution Center din Philadelphia, Biden a ridicat mănușa aruncată de atâtea ori de Donald Trump și a spus că acuzațiile privind fraudarea alegerilor nu sunt altceva decât ”o mare minciună”.

“Este clar pentru cei care contestă rezultatele și pun sub semnul întrebării integritatea procesului electoral, niciun alt scrutin nu a fost atât de atent monitorizat și organizat la astfel de standarde. Marea minciună nu este altceva decât o mare minciună. (...). În America, dacă pierzi, accepți rezultatele. Respecți Constituția. Încerci din nou. Nu spui despre fapte că sunt false și apoi încerci să distrugi America doar pentru că tu ești nefericit (referire la asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie- n. red.) Asta nu înseamnă să fii om de stat, înseamnă să fii egosit”, a spus Biden în apaluzele entuziaste ale celor prezenți la aveniment.

“Asta nu înseamnă democrație, înseamnă negarea dreptului la vot”, a mai spus el, referitor la modificările legislative.

Cele două camere ale Congresului din Texas au ajuns la un compromis cu privire la un proiect numit "Senatul Bill 7", care interzice în special votul "drive-in" şi stabileşte numeroase restricţii la orarul de vot şi la votul prin corespondenţă.

Aceste restricţii vizează cel mai adesea dispoziţii facilitând votul apreciate în special de minorităţi, cu predilecţie de afro-americani - un electorat în general mai favorabil democraţilor.

Republicanii afirmă că este vorba de a face viitoarele alegeri mai sigure. Ei invocă frecvent acuzaţiile de fraudă formulate în continuare fostul preşedinte Donald Trump, care susţine fără nicio dovadă că scrutinul din noiembrie câştigat de Joe Biden i-a fost "furat".

După alegerile prezidenţiale, proiectele de lege care limitează accesul la vot s-au înmulţit în mai multe state la iniţiativa republicanilor. Georgia, stat-cheie câştigat de Joe Biden în timp ce a votat pentru dreapta la alegerile prezidenţiale timp de aproape trei decenii, a fost printre primele care au adoptat un astfel de text în martie.

Preşedintele denunţase deja o lege care calcă în picioare "valorile americane". Adoptarea sa a stârnit o mobilizare a sute de reprezentanţi din lumea afacerilor şi personalităţi care au semnat o declaraţie împotriva legilor restricţionând accesul la urne.

Sâmbătă, Joe Biden a îndemnat din nou Congresului Statelor Unite să adopte două texte care urmăresc să favorizeze exprimarea dreptului de vot pentru toţi americanii. Dar majoritatea fragilă a democraţilor complică adoptarea lor.