Autoritățile cubaneze au confirmat că un bărbat a fost ucis în timpul revoltelor, acesta fiind primul deces confirmat de la izbucnirea protestelor fără precedent de duminică, relatează BBC.

Proteste la Havana, CubaFoto: YAMIL LAGE / AFP / Profimedia

Presa de stat a precizat că este vorba despre Diubis Laurencio Tejeda, 36 de ani, care a murit într-o suburbie a capitalei Havana, în cursul protestelor de luni. Potrivit oficialilor, bărbatul făcea partea dintr-un grup care ar fi atacat un obiectiv guvernamental, însă martori oculari spun că forțele de securitate ale puterii de la Havana care este contestată în stradă de mii de cubanezi au atacat protestatarii.

Erika Guevara-Rosas, director Amnesty International, a declarat că cel puțin 140 de cubanezi au fost reținuți sau sunt dați dispăruți, relatează și The Guardian.

Demonstrațiile antiguvernamentale fără precedent au izbucnit în întreaga țară în cursul zilei de duminică.

Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de dezastrul economic, lipsa de alimente și medicamente, creșterea prețurilor și față de modul în care regimul de la Havana gestionează pandemia de Covid-19.

Astfel de manifestații sunt considerate ilegale în Cuba, iar președintele Miguel Díaz-Canel i-a numit pe manifestanți contra-revoluționari.

Guvernul său susține că protestele sunt finanțate și instigate de SUA și pune colapsul economic pe seama sancțiunilor impuse de Washington.