Ynetnews a aflat că ambasadorii unor state UE au absentat la festivitățile de 4 iulie de la ambasadă, fiind îngrijorați de faptul că clădirea e dincolo de Linia Verde [granița teoretică a Israelului, stabilită prin Armistițiul din 1949] și de refuzul europenilor de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Ceremonia de 4 iulie de la ambasada SUA din IerusalimFoto: Facebook/ U.S. Embassy Jerusalem

Ambasadorii europeni importanți detașați în Israel, între care și cel german și cel francez, au boicotat ceremonia de 4 iulie de la ambasada SUA din Ierusalim, a relatat marți publicația israeliană Ynetnews.com.

Mai multe surse au declarat pentru Ynetnews că ambasadorii păreau să se fi decis să nu meargă la ceremonie din cauză că țările lor nu recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Se pare că ambasadorii și-au exprimat și opoziția față de faptul că evenimentul de pe teritoriul ambasadei SUA are loc dincolo de Linia Verde.

Printre ambasadorii care au luat totuși parte la eveniment s-au numărat oficiali din România și Regatul Unit, precum și reprezentanți ai ambasadelor din Kosovo, Australia, Norvegia și Canada.

Sursele au precizat că, din perspectiva UE, Ierusalimul a fost și încă mai rămâne parte integrală a unui potențial acord privind soluția celor două state și, în consecință, UE refuză să-l recunoască drept capitală a Israelului.

Decizia ambasadorilor de a sări peste ceremonie pare a fi deosebit de jenantă pentru SUA, după ce administrația Biden declarase că a deschis o pagină nouă și pozitivă în relațiile cu UE, după patru ani tensionați sub fostul președinte Donald Trump.

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Michael Ratney, a fost cel care a organizat evenimentul, la care au participat premierul Naftali Bennett, ministrul comunicațiilor Yoaz Hendel, primarul Ierusalimului Moshe Leon și comisarul poliției israeliene Yaakov Shabtai.

Ambasada Franței nu a răspuns la solicitarea Ynet de a comenta, în vreme ca ambasada germană a declarat că „poziția noastră în chestiunea Ierusalimului nu s-a schimbat”.