Deficitul bugetar al SUA s-a redus brusc în iunie față de nivelurile record din 2020, când guvernul a trebuit să folosească sume astronomice în fața pandemiei, au arătat marți cifrele oficiale, potrivit AFP.

Vaccinare in SUAFoto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Deficitul guvernamental a scăzut cu 80% în iunie față de aceeași lună a anului trecut, la doar 174 miliarde dolari, a declarat Departamentul Trezoreriei.

Cu un an mai devreme, în inima crizei provocate de Covid-19, guvernul a cheltuit 511 miliarde de dolari pentru a alimenta programul de împrumuturi și subvenții menit să mențină afacerile pe linia de plutire. Această sumă a scăzut la doar 31 de miliarde de dolari anul acesta.

În primele nouă luni ale anului fiscal 2021, care începe în octombrie, deficitul a scăzut la puțin peste 2,2 trilioane de dolari, de la un record de 2,740 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului anterior, a declarat Trezoreria, o scădere de 18%.

Veniturile și cheltuielile guvernamentale au atins maxime record pentru această perioadă din octombrie 2020 până în iunie 2021, arată datele, deoarece impozitele pe afaceri s-au recuperat, dar guvernul a adoptat noi pachete costisitoare de stimulare.