Statele Unite au cerut marți Cubei să restabilească accesul la internetul mobil, întrerupt după protestele istorice împotriva guvernului și și-au reafirmat apelul pentru eliberarea protestatarilor reținuți, potrivit AFP.

Proteste la Havana, CubaFoto: YAMIL LAGE / AFP / Profimedia

"Facem apel la liderii din Cuba să manifeste reținere și să respecte vocea poporului prin deschiderea tuturor mijloacelor de comunicare, online și offline", a declarat reporterilor Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului Educației.

Președintele SUA, Joe Biden, a solicitat luni regimului cubanez să-și asculte poporulși „vibrantul său apel la libertate”, a doua zi după protestele istorice din Cuba, potrivit AFP.

„Statele Unite solicită regimului cubanez să-și asculte oamenii și să le satisfacă nevoile în acest moment crucial, mai degrabă decât să se îmbogățească”, spune Joe Biden. „Suntem alături de poporul cubanez, și vibrantul său apel la libertate și să fie eliberați de strânsoarea dramatică a pandemiei și a deceniilor de represiune și suferință economică impuse de regimul autoritar” din Cuba, afirmă președintele democrat.

Depășită de criza economică, care a înrăutățit lipsa de alimente și medicamente și a împins guvernul să taie electricitatea timp de câteva ore pe zi, mii de cubanezi au ieșit spontan în stradă duminică în zeci de orașe și sate din toată țara. „Ne este foame”, „Libertate” și „Jos dictatura”. O mobilizare fără precedent în Cuba, unde singurele adunări autorizate sunt în general cele ale Partidului Comunist (PCC, unic).