Anunțul de luni al lui Slavi Trifonov, starul muzicii bulgare devenit politician, al unui guvern minoritar, fără nicio consultare cu potențialii săi aliați, a declanșat marți un val de condamnări în clasa politică, potrivit AFP.

Slavi TrifonovFoto: Wikipedia

Câștigând alegerile legislative cu 24,07% din voturi conform rezultatelor aproape finale, partidul „Există un astfel de popor” (ITN) le-a luat prin surprindere pe cele două grupuri anticorupție care se așteptau la negocieri de coaliție.

„Este evident că nu vrea sprijinul nostru”, a reacționat liderul „Bulgariei democratice” (dreapta, 12,6%), Hristo Ivanov, la postul de televiziune bTV.

El a numit abordarea lui Trifonov „șocantă”, denunțând, de asemenea, conținutul programului său, care abia atinge reforma cheie a justiției.

Ivanov a făcut apel la deputații ITN să „își revină în fire și să reia dialogul”. "Există încă posibilitatea formării unui guvern pentru schimbări profunde", spera el.

„Scoală-te! Mafia afară” (stânga, 5%), un alt grup implicat în demonstrațiile masive din vara anului 2020, s-a indignat și el.

„El nu a primit încă un mandat de la președinte pentru a forma un guvern”, așa cum prevede Constituția, a declarat luni pentru AFP copreședintele Nikolay Hadjiguenov. "Nu este grav", a spus el.

Potrivit proiecțiilor, ITN ar câștiga doar 65 de locuri din 240 în Parlament. Fără sprijinul altor partide, guvernul său nu ar putea fi deci aprobat.

„Slavi”, cântăreț și gazdă de televiziune, a renunțat el însuși la funcția de prim-ministru, delegând funcția unui fost ministru, Nikolay Vasilev, pe atunci susținut de Partidul Minoritar Turc a cărui reputație a fost pătată de acuzațiile de corupție.

Trifonov a fost aspru criticat pe contul său de Facebook, reafirmându-și independența.

Nu sunt excluse noi alegeri anticipate

Fostul prim-ministru Boyko Borissov, ținta protestatarilor de anul trecut pentru presupusul său rol în corupția endemică, și-a exprimat scepticismul luni, spunând că oficialul ITN„abuzează de încrederea” alegătorilor.

Partidul său conservator Gerb a ocupat locul al doilea, cu 23,52% din voturi, cel mai slab scor al său după un deceniu la putere.

În al treilea rând, cu 36 de locuri, socialiștii l-au acuzat pe Slavi Trifonov că a „dat o lovitură gravă parlamentarismului”.

"Nu am luptat în tot acest timp împotriva lui Gerb pentru a înlocui un model autoritar cu altul", a declarat marți președintele PSB, Kornelia Ninova.

Noul Parlament urmează să se întâlnească săptămâna viitoare și abia atunci președintele Roumen Radev, aproape de socialiști, va mandata prima forță parlamentară ITN să alcătuiască cabinetul.

În cazul unui nou eșec, analiștii nu exclud noi alegeri anticipate care ar coincide cu alegerile prezidențiale programate pentru octombrie.