Rusia respectă rezultatele alegerilor parlamentare anticipate de duminică din Republica Moldova şi este pregătită să coopereze cu noul parlament şi cu noul guvern de la Chişinău, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al diplomaţiei ruse luni seara, potrivit Agerpres.

Maria ZaharovaFoto: - / Sputnik / Profimedia

Rusia a urmărit îndeaproape pregătirea şi desfăşurarea alegerilor anticipate pentru parlamentul Republicii Moldova. Observatorii ruşi au făcut parte din misiunile de monitorizare ale Adunării Interparlamentare CSI, Comitetului Executiv CSI, Adunării Parlamentare a Uniunii Belarus-Rusia, precum şi OSCE / ODIHR, conform aceluiaşi text.

"În perioada preelectorală, Ministerul de Externe rus şi-a exprimat în repetate rânduri regretul cu privire la faptele de ingerinţă externă în procesele politice interne din Republica Moldova din partea SUA, Uniunii Europene şi a statelor sale membre. Cu toate acestea, partea rusă respectă rezultatele alegerilor şi se aşteaptă ca acestea să contribuie la armonia interetnică în societatea moldoveană", a subliniat Zaharova.

"Ne confirmăm disponibilitatea pentru dezvoltarea unei colaborări în diferite domenii cu noul parlament şi cu noul guvern al Republicii Moldova", a afirmat reprezentanta MAE rus, adăugând că Moscova speră că acordurile şi înţelegerile de până acum între cele două ţări vor fi consecvent implementate, iar Republica Moldova "va continua să participe în mod activ la procesele de integrare în spaţiul CSI".

De asemenea, Moscova este gata "să colaboreze cu toate forţele politice moldovene care vizează consolidarea legăturilor dintre ţările şi popoarele noastre", a adăugat Maria Zaharova.

"Caracterul amical al relaţiilor dintre Rusia şi Republica Moldova corespunde intereselor fundamentale ale cetăţenilor noştri, care au o istorie comună, strânse legături spirituale, culturale şi umanitare", menţionează în final purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu a obținut 52,80% dintre voturi la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova după centralizarea proceselor verbale din toate cele 2.150 de secții de vot.

PAS este urmat de alianța comuniștilor și socialiștilor - 27,17% și Partidul Politic ”Șor” - 5,74%.

Potrivit rezultatelor preliminare și calculelor făcute de portalul alegeri.md, mandatele de deputat în Parlament se distribuie în felul următor: Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate (dintre care 22 PSRM și 10 PCRM) și Partidul Politic “Șor” – 6 mandate.