​Câteva zeci de congresmeni democraţi din Texas şi-au părăsit luni statul din sudul SUA pentru a împiedica adoptarea unei controversate legi electorale, dorită de majoritatea republicană din parlamentul texan, notează AFP și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Legea din Texas autorizează arestarea parlamentarilor statului care sunt absenţi în timpul sesiunilor de vot şi aducerea lor în Parlament, cu forţa dacă este necesar. De aceea, aceşti congresmeni au decis să fugă cu avionul într-un loc unde poliţia din Texas nu are autoritatea de a acţiona.

"Eu şi colegii mei democraţi părăsim statul pentru a împiedica realizarea cvorumului şi pentru a torpila proiectul de lege de restrângere a votului în Texas", a declarat într-un mesaj pe Twitter James Talarico, deputat democrat din Camera Reprezentanţilor a statului Texas.

Parlamentarul a afirmat că zboară la Washington şi, ulterior, a postat pe Twitter o fotografie care îl arăta la scara unui avion, alături de o altă membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din Texas.

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a ţinut să îi salute în cursul unei vizite în Michigan pe aceşti parlamentari "care apără drepturile tuturor americanilor şi tuturor texanilor de a-şi face auzită vocea prin vot, fără obstacole".

Guvernatorul republican al statului Texas, Greg Abbott, a condamnat plecarea lor.

"Decizia democraţilor din Texas de a împiedica realizarea cvorumului aduce prejudicii texanilor care i-au ales pentru a servi. În timp ce traversează ţara la bordul unor avioane private confortabile, lasă în urmă probleme nerezolvate", a spus el într-un comunicat.

"Este timpul să revină la muncă", a mai susţinut Greg Abbott pe Twitter.

Această lege, dorită de republicani după exemplul celor deja adoptate în Georgia şi Florida, vizează oficial să facă alegerile mai sigure prin interzicerea votului "drive-in" sau prin introducerea a numeroase restricţii legate de orarul de votat şi votul prin corespondenţă. Dar aceste restricţii vizează cel mai adesea dispoziţii facilitând votul minorităţilor, în special al afro-americanilor, majoritar pro-democraţi.