Armata a fost chemată luni să stopeze violențele și javurile din Africa de Sud, în a 4-a zi de violență declanșată inițial de încarcerarea fostului președinte Jacob Zuma, violențe care au dus deja la zece decese, potrivit AFP.

Jafuri si violenta in Africa de SudFoto: dwell.com

Incidentele au izbucnit vineri în țara Zulu (est), de unde este Zuma și de unde a fost luat prizonier după ce a fost condamnat la 15 luni de închisoare pentru disprețul justiției.

De atunci, tulburările s-au răspândit în centrul orașului Johannesburg, unde soarta lui Zuma este în mare parte irelevantă. Acolo, motorul este alimentar, economic: restricțiile impuse la sfârșitul lunii iunie pentru a stopa un al treilea val mortal de Covid-19 au tăiat locuri de muncă și mijloacele de trai ale celor mai săraci.

Este un haos generat de „criminali și indivizi oportunisti” în acțiune care vizează mall-urile și magazinele, a spus un purtător de cuvânt al poliției..

Poliția, depășită clar numeric, îi urmărește pe jefuitori trăgând gloanțe de cauciuc pentru a-i dispersa. Au arestat 489 de persoane, a spus președintele seara.

Actele de violență și jafurile din ultimele zile din Africa de Sud au fost „rareori văzute în istoria democrației noastre”, a declarat președintele Cyril Ramaphosa luni seara, într-un discurs televizat, potrivit AFP.

„Este vital să restabilim calmul și stabilitatea țării”, a adăugat el.