UE este pregătită pentru un „nou început” cu Israelul, dar se așteaptă ca noul guvern să își angajeze dorința de a găsi o soluție cu palestinienii, a declarat luni ministrul de externe al UE, Josep Borrell, după o întâlnire cu Autoritatea Palestiniană și Yaïr Lapid, potrivit AFP.

Josep BorrellFoto: - / Xinhua News / Profimedia

"Așteptăm ca Israelul să ofere o perspectivă politică pentru a găsi o soluție cu palestinienii. UE este gata să îi ajute să reia procesul de pace, dar știm că nu este pentru mâine", a spus Josep Borrell, în timpul unei conferințe de presă , după o întâlnire cu miniștrii de externe ai UE și un prânz de lucru cu omologul lor israelian.

"Suntem gata să reluăm relațiile bilaterale, dar există încă diferențe serioase între membrii UE pentru relansarea Consiliului de asociere cu Israel, care nu s-a întrunit din 2008", a spus el.

"Mulți sunt pentru, dar alții nu. Dar pentru relansarea Consiliului de asociere, cei 27 trebuie să găsească un consens. Și noul guvern israelian trebuie să demonstreze că lucrurile s-au schimbat din 2008, în special în politică colonizării", a spus el.

„Israelul trebuie să-și aducă piatra în clădire”, a conchis el. "Domnul Lapid a vorbit public în favoarea soluției celor două state, dar ne așteptăm la un angajament credibil", a explicat el.

"Belgia, la fel ca UE, solicită încetarea ocupației și a politicii de colonizare, inclusiv în Ierusalimul de Est", a declarat ministrul belgian de externe Sophie Wilmès într-un comunicat.

"Demolarea și confiscarea bunurilor în comunitatea palestiniană Humsa - Al Bqai'a săptămâna trecută este extrem de îngrijorătoare", a spus ea.