Președintele SUA, Joe Biden, „solicită regimului cubanez să-și asculte poporul” și „vibrantul său apel la libertate”, într-o declarație publicată luni de Casa Albă, a doua zi după protestele istorice din Cuba, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Michael Reynolds-Pool Via Cnp / Zuma Press / Profimedia Images

„Statele Unite solicită regimului cubanez să-și asculte oamenii și să le satisfacă nevoile în acest moment crucial, mai degrabă decât să se îmbogățească”, spune Joe Biden.

„Suntem alături de poporul cubanez, și vibrantul său apel la libertate și să fie eliberați de strânsoarea dramatică a pandemiei și a deceniilor de represiune și suferință economică impuse de regimul autoritar” din Cuba, afirmă președintele democrat.

Depășită de criza economică, care a înrăutățit lipsa de alimente și medicamente și a împins guvernul să taie electricitatea timp de câteva ore pe zi, mii de cubanezi au ieșit spontan în stradă duminică în zeci de orașe și sate din toată țara. „Ne este foame”, „Libertate” și „Jos dictatura”. O mobilizare fără precedent în Cuba, unde singurele adunări autorizate sunt în general cele ale Partidului Comunist (PCC, unic).

"Cubanezii își afirmă curajos drepturile fundamentale universale. Aceste drepturi trebuie respectate, inclusiv dreptul de a manifesta pașnic și dreptul de a decide liber despre viitorul lor", a spus Joe Biden.