Bulgarii sunt chemaţi la urne duminică pentru a alege un nou parlament pentru a doua oară în puţin peste 100 de zile, transmite dpa citată de Agerpres. Organizarea de noi alegeri în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană a devenit necesară după trei încercări eşuate de a forma un guvern.

Alegeri BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

La urne sunt chemaţi 6.7 milioane de alegători, care vor decide dacă va putea fi formată o majoritate capabilă să guverneze în parlamentul de la Sofia. Este de aşteptat o competiţie strânsă între partidul conservator GERB al fostului prim-ministru Boiko Borisov şi partidul populist Există un Astfel de Popor (ITN) al animatorului de televiziune şi politicianului Slavi Trifonov.

Potrivit unor sondaje de opinie, la încheierea campaniei electorale ITN avea 21.3-21.8%, un uşor avantaj faţă de GERB, care ar putea obţine 20.3-21.5% din voturi. Este posibil ca fostul partid de guvernământ GERB să piardă voturi în urma dezvăluirilor guvernului interimar cu privire la presupuse scandaluri de corupţie şi administrare defectuoasă.

GERB a câştigat alegerile parlamentare din 4 aprilie cu un procent de 26%, dar nu a reuşit să găsească parteneri pentru a forma o coaliţie. Formaţiunea ITN a obţinut 17.6% din voturi şi nu a dorit să formeze un guvern minoritar. Se prefigurează, din nou, un parlament fragmentat, format din şase până la şapte partide.

Este posibil ca formarea unui guvern să fie dificilă dacă partidele din tabăra anti-Borisov, reunite în jurul ITN, nu vor reuşi să ajungă să aibă majoritatea absolută.

Secţiile de votare sunt deschise între orele 07:00 - 20:00 (04:00 - 17:00 GMT). După închiderea acestora vor fi date publicităţii estimările bazate pe rezultatele sondajelor realizate la ieşirea alegătorilor din secţiile de votare. Rezultatele finale oficiale sunt aşteptate în termen de până la patru zile după alegeri.