Talibanii au declarat vineri că ei controlează acum 85% din teritoriul Afganistanului, inclusiv două posturi importante la frontieră cu Iranul și Turkmenistanul, după două luni de ofensivă totală împotriva forțelor din Kabul profitând de retragerea armatei SUA, aproape terminată, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În timpul unei conferințe de presă la Moscova, Shahabuddin Delawar, un reprezentant al talibanilor, a asigurat că aproximativ 250 din cele 398 de districte ale țării se află acum în mâinile insurgenților, dar aceste afirmații nu au putut fi confirmate de la o sursă independentă.

„Dacă (talibanii) controlează o proporție atât de mare din teritoriu, atunci de ce locuiesc liderii lor în Pakistan și nu pot veni în Afganistan?”, a răspuns Fawad Aman, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. "De ce își trimit luptătorii uciși sau răniți în Pakistan?"

Forțele afgane, private acum de sprijinul aerian american crucial, au pierdut mult teren, dar au asigurat vineri că i-au alungat pe talibani din Qala-i-Naw (nord-vest), prima capitală de provincie - cea din Badghis - atacată de insurgenții de la începutul ofensivei lor.

Mai târziu în acea zi, luptătorii talibani au atacat o închisoare la marginea orașului Kandahar, marele oraș din sudul Afganistanului, fosta lor cetate.

"Luptele continuă și am desfășurat întăriri, inclusiv forțe speciale, pentru a curăța zona", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției din Kandahar, Jamal Naser Barekzai.

Sfârșitul retragerii americane

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a cerut vineri „presiune internațională” pentru a ajunge la „un acord politic pentru a pune capăt acestui conflict și pentru a oferi poporului afgan guvernul pe care îl doresc și îl merită”.

Fără a numi o anumită țară, Lloyd Austin a spus că „întreaga lume (ar putea) ajuta prin continuarea acestei presiuni”

Cu o zi înainte, președintele american Joe Biden a anunțat că misiunea militară americană în Afganistan se va încheia pe 31 august, la aproape 20 de ani de la începerea acesteia.

El a considerat că țara poate evita să cadă în mâinile talibanilor, considerând că autoritățile afgane au „capacitatea” de a asigura continuitatea guvernului.

Dar talibanii dețin acum un arc de teritoriu care se întinde de la granița iraniană în vest până la cel cu China în nord-est.

Ei au declarat vineri că au confiscat două posturi majore de frontieră, mai întâi cel al Islamului Qala, cel mai important punct de trecere cu Iranul, apoi cel al Torghundiului cu Turkmenistanul, ambele situate în provincia afgană din Herat (vest).

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, Tareq Arian, forțele afgane încearcă acum să le reia.

Prin Islam Qala tranzitează cea mai mare parte a comerțului legal dintre Afganistan și Iran.

Serghei Lavrov: Situaţia din Afganistan se deteriorează rapid, Rusia este gata să-şi apere aliaţii regionali

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat miercuri că situaţia din Afganistan are tendinţa să se deterioreze rapid şi a dat asigurări că Moscova este gata să-şi apere aliaţii regionali dacă va fi necesar, informează Reuters și Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus luni omologului său tadjic Emomali Rahmon că Moscova va ajuta dacă va fi necesar fosta republică sovietică afectată de consecinţele retragerii forţelor NATO din ţara vecină Afganistan.