Fondatorul asociației anticorupție Manos Limpias (Mâini curate), Miguel Bernad, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru implicarea într-o rețea de extorcare vizând mari companii.

Miguel BernadFoto: Facebook

Activistul spaniol cerea bani de la bănci și companii pentru a nu intenta acțiuni în justiție sau a porni campanii de discreditare.

Șeful rețelei, Luis Pineda, fondatorul unei asociații pentru apărarea clienților băncilor a fost și el condamnat la opt ani de închisoare pentru aceleași fapte.

Luis Pineda și Miguel Bernad au încercat să șantajeze „majoritatea băncilor spaniole”, precum și marile multinaționale, precum Nissan și Volkswagen, cerându-le uneori câteva milioane de euro.

Manos Limpias, înființată în 1995 și inspirată de Mani Pulite din Italia, a declanșat proceduri judiciare sau s-a constituit ca parte civilă în numeroase pocese împotriva corupției marilor companii și a membrilor familiei regale.

În procesul deschis lui Luis Pineda și Miguel Bernad în 2018, procuratura spaniolă a cerut pedepse de 118 ani de închisoare pentru primul și 24 de ani pentru al doilea. (Sursa: AFP)