Franţa urmează să înceapă să-şi închidă bazele din nordul Mali ”în al doilea semestru al lui 2021”, în cadrul unei reduceri anunţate a prezenţei militare franceze în Sahel, anunţă vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, în marja unui summit al ţărilor membre ale Grupului G5 Sahel, relatează AFP.

Emmanuel MacronFoto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

Închiderea unor întreprinderi franceze la Kidal, Tessalit şi Tombouctou urmează ”să se încheie la începutul lui 2020”, a precizat Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă comună cu noul preşedinte al Nigerului Mohamed Bazoum.

”Adversarii noştri au abandonat în prezent o ambiţie teritorială în favoarea unui proiect de diseminare a ameninţării nu doar la scara Sahelului, ci la scara întregii Africi de Vest”, a subliniat şeful statului francez, care a prezentat calendarul până la încheierea Operaţiunii Barkhane de luptă împotriva jihadismului.

Emmanuel Macron a evocat ”presiunea exercitată de grupări teroriste în zone de la frontiera dintre Burkina Faso şi Coasta de Fildeş”.

”Această ofensivă prevesteşte, din nefericire, o presiune şi mai mare asupra tuturor ţărilor de la Golful Guineei, care este deja o realitate”, a subliniat el.

Prezenţa militară franceză în Sahel urmează să se articuleze în jurul a ”două misiuni”, a precizat el - şi anume ”neutralizarea şi dezorganizarea comandamentului celor două organizaţi iinamice”, Al-Qaida şi Statul Islamic (SI), dar şi o ”susţinere a creşterii puterii armatelor din regiune”,

În cadrul acestei rearticulări a dispozitivului francez, puterea militară de la Niamey, care găzduieşte avioane de vânătoare şi drone franceze, va fi consolidată”, a anunţat el.

În paralel, ”partenerii noştri vor beneficia, de asemenea, de o menţinere a anumitor capacităţi esenţiale în Mali, în privinţa sănătăţii aeromobilităţii forţei de reacţie rapidă”, iar Ciadul, unde se află în prezent cartierul general al Operaţiunii Barkhane, care urmează să se încheie, ”urmează să rămână un element-cheie al dipozitivului nostru, prin menţinerea unei prezenţe aeriene şi terestre semnificative”, a precizat Macron (News.ro)