Atunci când ministrul spaniol al consumului face campanie împotriva consumului excesiv de carne în țara mezelurilor, însuși premierul este cel care îl pune la punct afirmând că se topește în fața unei coaste de vită, potrivit AFP.

Carne la gratarFoto: Constantin Opris, Dreamstime.com

„Eu, când mă pui în fața unei coaste de vită, nu pot rezista”, a spus premierul aflat în vizită în Lituania, dornic să evite un conflict cu crescătorii și industria cărnii.

Ministrul consumului, Alberto Garzón, al partidului radical de stânga Podemos, aliat al Partidului Socialist din coaliția de guvernământ, publicase cu câteva ore mai târziu o serie de de mesaje pe Twitter denunțând consumul excesiv de carne.

Într-un videoclip de șase minute în care apare, ministrul disecă infografice și cifre de susținere, arătând efectele consumului de carne asupra sănătății cetățenilor și asupra mediului.

"Consumul de apă necesar pentru ca o bucată de carne să ajungă pe o farfurie este îngrijorător. Apa pe care o beau animalele, cea necesară pentru a-și produce furajele, pentru a transporta sau pentru a ambala carnea, toate acestea contribuie la epuizarea resurselor noastre planetare", a scris el.

„1 kg de carne -> 15.000 de litri de apă”, a mai postat el.

Aceste mesaje au provocat o reacție puternică atât în ​​opoziția de dreapta, cât și în cadrul guvernului de stânga în sine, unde mai mulți miniștri s-au ofensat, în primul rând printre ei ministrul agriculturii, Luis Planas.

El l-a acuzat pe colegul său că a creat „o problemă falsă”, considerând că aceste critici ale sectorului zootehnic sunt „nedrepte” și a subliniat că a generat „doar 8%” din emisiile de gaze cu efect de seră.

Vineri, ministrul Sănătății, Carolina Darias, a mers în aceeași direcție ca și primul ministru, dar într-un mod mai puțin brutal, pledând la o conferință de presă „o dietă echilibrată și completă, totul în măsura corectă”.

Declarațiile ministrului consumului sunt „iresponsabile și nedemne de un ministru al Spaniei, nu stigmatizează doar un produs, ci un întreg sector de activitate”, au declarat reprezentanții a șase asociații din sectorul cărnii într-o scrisoare deschisă trimisă joi seara.

Consum de carne în creștere

Abandonat de toți, Alberto Garzón s-a apărat cât de bine a putut susținând că acest obiectiv de reducere a consumului de carne a apărut în „Spania 2050”, un plan strategic al guvernului, care este într-adevăr, printre cele 700 de pagini ale documentului explicative, că „ numeroase studii arată că consumul de carne în cadrul populației spaniole este între de două și cinci ori mai mare decât necesarul recomandat".

Greenpeace, la rândul său, a apelat la discreție criticând într-un comunicat de presă atitudinea „iresponsabilă” a prim-ministrului, „care se laudă cu combaterea urgenței climatice, dar care, atunci când vine vorba de reducerea consumului de carne, fapt susținut prin știință, răspunde că o coasta de vită îl topește".

În 2020, spaniolii au consumat în medie 49,86 kilograme de carne de persoană, o creștere cu 10,2% față de anul precedent, potrivit raportului anual privind consumul de alimente publicat pe 3 iunie de către Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației.

Carnea constituie al patrulea sector al industriei spaniole, cu o cifră de afaceri de aproape 28 miliarde de euro, care cântărește 2,32% din PIB-ul spaniol, potrivit Asociației Naționale a Industriei cărnii din Spania.