Premierul suedez Stefan Lofven a anunţat vineri componenţa guvernului său, care este neschimbată comparativ cu precedentul său cabinet şi cuprinde membri ai Partidului Social-democrat şi ai Verzilor, informează Reuters citată de Agerpres.

Stefan Lofven, fostul si actualul prim-ministru al SuedieiFoto: Stefan Jerrevang / AFP / Profimedia Images

Lofven (63 de ani) le-a desemnat pe social-democratele Magdalena Andersson şi Ann Linde în funcţiile de ministru al finanţelor, respectiv ministru de externe.

Miercuri, Stefan Lofven a fost reînvestit de parlament în funcţia de prim-ministru, un vot care a pus capăt crizei politice din ultimele săptămâni, dar care îl lasă pe premier să navigheze într-un peisaj politic marcat de incertitudini înaintea alegerilor de anul viitor.

Nominalizarea lui Lofven a fost validată cu o marjă de doar două voturi, împotriva sa pronunţându-se 173 de deputaţi din 349, sub pragul de 175 necesar pentru respingerea candidaturii sale.

Lofven a demisionat pe 28 iunie, la o săptămână după votul de neîncredere pe care i-l acordase parlamentul (Riksdag).

După demisia sa, liderul partidului Moderaţii (conservator), Ulf Kristersson, a fost mandatat de preşedintele parlamentului, Andreas Norlen, să încerce formarea unui nou guvern de coaliţie. Kristersson a renunţat la această misiune după ce a constatat că 175 de membri ai parlamentului urmau să voteze împotriva sa.