Deputații belgieni au votat joi seară o rezoluție care avertizează despre „un risc serios de genocid” care îi pândește pe uigurii din China, aderând astfel la politica guvernului SUA și a altor state occidentale care au descris politica Beijingului față de uiguri în acest mod, potrivit AFP.

Uiguri din ChinaFoto: Wikimedia Commons

Textul, descris ca „istoric” de inițiatorul său, deputatul ecologist Samuel Cogolati, a fost adoptat cu 125 de voturi pentru și niciunul împotrivă. Cei doisprezece comuniști aleși ai Partidului Laburist Belgian (PTB / PVDA) s-au abținut.

Acest vot în sesiunea plenară confirmă votul dat în 15 iunie în comisia parlamentară responsabilă de relațiile externe ale Belgiei, vot urmat a doua zi de protestele Chinei.

"Solicităm Belgiei să își corecteze imediat eroarea, pentru a evita deteriorarea relațiilor chino-belgiene", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze Zhao Lijian.

Cu acest vot, Belgia devine a șasea țară ai cărei parlamentari au denunțat în termeni similari ceea ce suferă minoritățile musulmane în China - în principal uigurii din Xinjiang (nord-vest) -.

Deputații din Canada, Olanda și apoi Regatul Unit au votat deja în prima jumătate a moțiunilor care denunță „genocidul” în curs. Conform inițiatorilor textului belgian, au existat inițiative identice ale parlamentelor lituaniene și cehe.