Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTCS) a declarat joi că este pregătită să se mobilizeze la capacitate deplină dacă situaţia de la graniţa Tadjkistanului cu Afganistan se va deteriora, declaraţie ce survine în timp ce o delegaţie a talibanilor a dat asigurări Moscovei că aceştia nu constituie o ameninţare pentru regiune, transmite Reuters.

Fortele speciale afganeFoto: Noorullah Shirzada / AFP / Profimedia Images

OTCS, dominată de Rusia, a afirmat că este pregătită să-şi folosească toate resursele dacă va fi necesar pentru a ţine sub control criza de la graniţa dintre Afganistan şi Tadjikistan, a relatat agenţia Interfax.

Declaraţia survine în contextul în care o delegaţie a talbanilor a avut discuţii la Moscova cu oficiali ruşi, pe care a încercat să-i asigure că insurgenţii nu vor ataca graniţa tadjică şi nu vor utiliza în viitor Afganistanul ca platformă pentru a lansa atacuri împotriva Rusiei.

Într-un comunicat, MAE rus a informat că a transmis delegaţiei talibane preocuparea Moscovei faţă de escaladarea tensiunilor în nordul Afganistanului şi că Rusia nu doreşte ca luptele să se extindă şi în alte ţări, potrivit Agerpres.

Preşedintele american a anunţat joi că misiunea militară a Statelor Unite în Afganistan 'va fi încheiată la 31' august, dând asigurări că americanii 'şi-au atins obiectivele' în această ţară, şi anume lupta împotriva ameninţării teroriste, transmit Reuters şi AFP.

Statele Unite nu au intervenit în Afganistan acum 20 de ani 'pentru a construi o naţiune', a spus Biden, potrivit căruia aceasta este 'responsabilitatea' afganilor

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat joi că "nu este inevitabil" că Afganistanul să cadă în mâinile talibanilor, într-un discurs dedicat retragerii finale a trupelor americane, potrivit AFP.

"Nu este inevitabil", a spus el ca răspuns la o întrebare despre o posibilă victorie a talibanilor, care intensifică ofensivele militare din țară.