Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că le va oferi femeilor militar tocuri „mai confortabile”, în urma unei controverse iscate după decizia Ministerului Apărării de a le cere să defileze la paradă în încălțăminte cu toc înalt, potrivit CNN.

Defilare in pantofi cu tocFoto: YouTube.com

Ministerul le-a cerut femeilor din forțele armate ucrainene să defileze cu tocuri în timpul unei parade pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a independenței față de Uniunea Sovietică pe 24 august, provocând critici că acțiunea este dăunătoare sănătății soldaților.

Dar, mai degrabă decât să renunțe complet la pantofii cu toc, ministrul Apărării Andriy Taran a anunțat miercuri că va exista „un nou model de încălțăminte”.

Pantofii mai noi vor avea „șireturi care să țină mai bine pantofii în timpul mersului” și tocuri „mai joase și mai confortabile”, se arată într-o declarație a ministerului.

Acesta a adăugat că, dacă soldații „au o experiență pozitivă atunci când testează acest model”, ar putea deveni parte a uniformei ceremoniale pentru toate femeile militar.

Decizia de a face femeile soldat să meargă cu tocuri, despre care Taran a spus că a fost luată pentru prima dată în 2017, a enervat o serie de parlamentari după ce presa locală a preluat imagini publicate de ministerul apărării săptămâna trecută.

"Povestea unei parade în tocuri este o adevărată rușine", a scris și jurnalistul Vitaly Portnikov pe Facebook, argumentând că unii oficiali de la Kiev au o mentalitate "medievală". În urma acestor manifestări, mai mulți parlamentari i-au cerut ministrului apărării, Andriy Taran, să-și ceară scuze public pentru această decizie.

Ministerul Apărării s-a apărat declarând că pantofii fac parte din uniforma lor.