O companie de distribuţie din Ungaria a fost amendată miercuri pentru că nu a difuzat un avertisment cu privire la o carte pentru copii care se referea la părinţi homosexuali, cu câteva ore înaintea intrării în vigoare a unei legi anti-LGBT controversate, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Amenda in Ungaria pentru o carte pentru copii cu parinti gayFoto: Facebook

Cartea de istorie, o traducere în ungară a volumului ''Early One Morning'', scris de americanul Lawrence Schimel, se referă la o familie parentală LGBT şi a fost publicată de ''Fundaţia pentru familii curcubeu'', o organizaţie neguvernamentală care apără drepturile persoanelor LGBT.

Dar firma de distribuţie, al cărei nume nu a fost dezvăluit presei, a încălcat legea privind concurenţa loială, potrivit comisarului numit de guvern Richard Tarnai, şi a fost nevoită să plătească o amendă de 250.000 de forinţi (700 de euro).

''Familiile curcubeu sunt total normale. Sexualitatea părinţilor nu este un subiect de carte'',a scris pe Facebook editura care a publicat cartea.

Guvernul de la Budapesta susţine că noua lege nu îi vizează pe homosexuali, ci urmăreşte protecţia copiilor, ai căror părinţi ar trebui să joace rolul principal în educaţia lor sexuală.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a amenințat miercuri Ungaria cu lansarea unei proceduri de infringement, în cazul în care Budapesta nu revine asupra legii prin care este acuzată de discriminarea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor și transsexualilor (LGBT), care urmează să intre în vigoare joi, 8 iulie.

Bruxellesul poate deschide o procedură de infringement cu privire la încălcarea dreptului european, care poate conduce la o sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi la sancţiuni financiare.

O scrisoare de avertisment urmează să fie trimisă în acest sens Budapestei la jumătatea lui iulie, declară surse europene.

Regimul Viktor Orban este la acest moment într-un conflict cu Bruxellesul pe tema acestei legi din Ungaria ce prevede că „pornografia și conținutul care reprezintă sexualitatea sau promovează deviația identității de gen, schimbarea de sex și homosexualitatea nu trebuie să fie accesibilă celor sub 18 ani”.

Președinta Comisiei Europene a mai declarat și luna trecută că legea votată în Ungaria pe 15 iunie este „o rușine”.

În replică, Ungaria a calificat miercurea trecută drept o „rușine” comentariile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe tema legii ungare ce interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor, în contextul în care Budapesta se confruntă cu un val de critici pe acest subiect.