Pimele formulare ale noii consultări naționale maghiare sosesc în cutiile poștale din întreaga Ungarie, potrivit Rador care citează Euronews.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Întrebări "încuietoare"

Întrebarea 10: "După pandemie, George Soros va ataca din nou Ungaria, pentru că ungurii se opun imigrației ilegale. Unii spun că Ungaria ar trebui să reziste presiunilor organizațiilor Soros, alții spun că Ungaria ar trebui să cedeze în dezbaterea privind migrația. Ce părere aveți?"

Întrebarea 12: "Unii spun că timp de doi ani după pandemie trebuie să oprim orice migrație din motive de control al bolilor, deoarece migranții ar putea transporta noi mutații ale virusului. Birocrații de la Bruxelles spun că nu-i putem refuza pe migranții care sosesc în timpul pandemiei. Ce părere aveți?"

Expertul în sondaje Endre Hann din Medián explică: "Există un aspect psihologic important, care nu trebuie trecut cu vederea. Instrumentul cel mai des folosit al acestor consultări este de a începe întrebările cu o afirmație pe care intervievatul trebuie să o accepte ca fapt, să reflecteze asupra acesteia și să-și definească propria atitudine față de această afirmație".

1. Unii spun că în multe feluri lumea s-a schimbat după epidemie și a început o eră mai periculoasă. Ungaria trebuie întărită pentru a face față noilor provocări. Alții spun că totul se va întoarce la modul în care era înainte de epidemie, deci nu este nevoie. Ce crezi?

2. Unii spun că întărirea Ungariei ar trebui să înceapă cu creșterea salariului minim. Salariul minim ar trebui crescut la 200.000 de forinți, deoarece acest lucru va asigura, de asemenea, că nu numai companiile, ci și poporul maghiar beneficiază de creșterea economică. Alții susțin că acest lucru nu este necesar. Ce crezi?

3. Unii oameni spun că modalitatea de a întări Ungaria este de a oferi protecție constituțională prestațiilor familiale, impozitelor pe salariu scăzute și pensiilor, astfel încât niciun guvern să nu le poată îndepărta de oameni în perioade de criză. Alții susțin că acest lucru nu este necesar și că oamenii ar trebui să plătească prețul crizelor. Ce crezi?

4. Unii oameni spun că pentru a întări Ungaria este important să ne străduim ca Ungaria să aibă cele mai mici impozite pe salarii din Europa. Alții spun că acest lucru nu este necesar, că ar trebui să ne întoarcem la politica epocii Gyurcsány și să majorăm impozitele pe salarii. Ce crezi?

5. Unii sugerează că, dacă guvernul reușește să ridice rata de creștere economică peste 5,5%, părinții care cresc copii ar trebui să primească o rambursare a impozitelor plătite în 2021 (până la rata medie a impozitului pe salariu), deoarece au suportat cea mai mare povară în timpul epidemiei. Alții spun că acest lucru nu este necesar. Ce crezi?

6. Unii susțin că moratoriul împrumuturilor bancare ar trebui prelungit din septembrie 2021 până în iulie anul viitor, astfel încât familiile și întreprinderile care au nevoie să poată continua să fie exceptate de la rambursarea împrumutului. Băncile spun că acest lucru nu este necesar, moratoriul ar trebui ridicat și toată lumea ar trebui să ramburseze. Ce crezi?

7. Bruxelles își va folosi din nou puterea după epidemie, lansând proceduri împotriva țării noastre pentru a-și impune voința ungurilor. Există cei care consideră că Ungaria trebuie să se angajeze în dezbateri și să susțină poporul. Alții cred că Ungaria ar trebui să cedeze la Bruxelles. Ce crezi?

8. Bruxelles vrea să ne impună noi taxe pentru a face familiile maghiare să plătească costurile poluării și schimbărilor climatice cauzate de companiile multinaționale prin facturi mai mari de utilități. Ce crezi?

9. Organizațiile finanțate de George Soros au lansat un amplu atac internațional asupra Ungariei din cauza legii sale privind protecția copilului. Această lege interzice propaganda sexuală adresată copiilor din grădinițe, școli și mass-media accesibile copiilor. Ce crezi?

10. George Soros va ataca din nou Ungaria după epidemie, deoarece maghiarii sunt împotriva migrației ilegale. Unii spun că ar trebui să rezistăm presiunii organizațiilor Soros, alții spun că Ungaria ar trebui să cedeze teren în dezbaterea migrației. Ce crezi?

11. Într-o epocă de epidemii, mulți oameni cred că intrarea gratuită în Ungaria este periculoasă. Ar trebui menținută deschisă posibilitatea de a impune restricții epidemiologice în cazul unor noi valuri epidemice și de a limita accesul în Ungaria din țările afectate de epidemii prin necesitatea vizelor de sănătate. Alții susțin că epidemia s-a încheiat și că călătoriile gratuite din toate țările ar trebui să fie nelimitate. Ce crezi?

12. Birocrații de la Bruxelles și organizațiile lui George Soros spun că, în anii de după epidemie, importul de imigranți ar trebui accelerat. Iar migranții care sosesc pe mare trebuie distribuiți în mod obligatoriu între țările europene. Guvernul maghiar nu acceptă nicio distribuție obligatorie. În opinia guvernului, chiar și după epidemie, migranții pot fi admiși doar în mod voluntar și nu pot fi distribuiți în mod obligatoriu între țările UE. Ce crezi?

13. Unii susțin că este nevoie de un STOP pentru o migrație epidemică în cei doi ani de la izbucnire. Granițele ar trebui să fie complet închise migranților, deoarece ar putea aduce noi mutații virale în Ungaria. Birocrații din Bruxelles spun că migranților care sosesc în timpul unei epidemii nu li se va refuza intrarea. Ce crezi?

14. La momentul epidemiei, era clar că pe piața internațională se lupta pentru vaccinuri. Există cei care cred că în epoca epidemiilor această vulnerabilitate trebuie eliminată și că este nevoie de o fabrică de vaccinuri din Ungaria. Alții spun că nu este nevoie. Ce crezi?

Ungaria, o țară divizată (în toate)

Consultarea națională divide în mod clar opinia publică maghiară.

O femeie este hotărâtă: „Cu siguranță voi arunca această hârtie, deoarece cred că este propagandă guvernamentală pe care nu vreau să o susțin în niciun fel, nici măcar răspunzând”.

Un bărbat, în vârsta de 60 de ani, apreciază guvernul lui Viktor Orbán: "Dacă guvernul național maghiar îmi pune întrebări în contextul unei consultări, bineînţeles că răspund și îmi exprim părerea, care este absolut pozitivă pentru guvern."

Un alt om filosofează: "Pun întrebări care au răspunsuri evidente. Cum ai spune: vrei o sută de mii de forinţi, domnule? Ce ar trebui să răspund?"

Analistul politic Róbert László spune că, pe măsură ce epidemia Covid-19 dispare, partidul de guvernământ Fidesz al prim-ministrului Orbán deviază atenția asupra altor probleme și încălzește motoarele pentru următoarea campanie electorală și pentru alegerile din aprilie 2022.

Róbert László explică: „Desigur, majoritatea alegătorilor din opoziție vor rupe în bucăţi formularele acestei consultări naționale și le vor arunca de îndată ce le vor vedea, însă pentru guvern este o modalitate de a consolida angajamentul propriilor alegători loiali”.

Formularele de la consultarea națională maghiară trebuie returnate până la 25 august. (Rador)