În 2020, în plină pandemie, au fost eliberate 403 "vize de aur" străinilor care au investit cel puțin 250.000 de euro pe piaţa imobiliară greacă. Printre aceştia s-a aflat şi Alex din Rusia, care a cumpărat și a renovat trei apartamente în centrul Atenei, potrivit Tranio citat de Rador.

Kefalonia, GreciaFoto: Max Pixel

Graţie acestei investiții, el a reușit să obțină, de fapt, un permis grecesc de ședere (pe baza căruia el și familia lui pot călători în toată lumea) fără să fi pus măcar piciorul în Grecia, doar şi-a dat amprentele digitale pentru eliberarea vizei.

Cum a făcut asta? Primul pas a fost să contacteze agenția imobiliară rusească Tranio, care oferă asistență juridică pentru achiziții de bunuri imobiliare pe diferite piețe externe, inclusiv Grecia. Al doilea pas a fost să aleagă exact ce să cumpere. Apoi, după ce a chibzuit îndelung, a ales să achiziționeze trei apartamente într-o clădire cu 7 etaje, cu grădină, în apropiere de Muzeul Național de Arheologie, în centrul Atenei. Suma totală pe care a plătit-o a fost de 270.000 de euro, ceea ce i-a deschis calea pentru a obţine "viza de aur".

Ceea ce este impresionant din întreaga afacere este că Alex a ales cele trei apartamente, fără nici măcar să viziteze Grecia, întreaga procedură realizându-se de la distanță, de la „turul virtual” al imobilelor până la finalizarea renovării acestora.

Iar acum, prietenul nostru rus are ocazia nu numai să exploateze comercial aceste apartamente, ci și să călătorească în jurul lumii, având în buzunar un pașaport grecesc, unul dintre cele mai puternice de pe planetă, având în vedere că este un paşaport UE.

De notat că din 2014 până în 2020, prin programul "vizelor de aur", au fost eliberate 8.011 permise de ședere, ceea ce se traduce prin venituri de cel puțin 2 miliarde de euro pentru piața imobiliară din Grecia.