Nava Ever Given, uriașul cargobot care a blocat Canalul Suez în luna martie cauzând perturbarea comerțului global, a ridicat în sfârșit ancora pentru a pleca din Egipt după ce a fost sechestrată timp de mai multe ori de autoritățile de la Cairo, relatează BBC.

Nava Ever Given a ridicat ancora din Canalul SuezFoto: Mahmoud Khaled / AFP / Profimedia Images

Autoritățile egiptene au ridicat sechestrul plasat asupra navei după ce au ajuns la un acord cu proprietarii și asiguratorul Ever Given pentru a fi despăgubite pentru costurile de salvare și veniturile pierdute în perioada în care vasul a blocat canalul.

Martorii afirmă că Ever Given a ridicat ancora la scurt timp după ora 11:30 (ora Egiptului) și s-a îndreptat către nord înspre Marea Mediterană fiind însoțită de remorchere.

Vasul cu o lungime de 400 de metri trecea printr-o porțiune a Canalului Suez în data de 23 martie când a deviat de la curs în timpul unei furtuni de nisip și a rămas blocată pe diagonală în canal.

Ever Given a rămas în poziția respectivă timp de 6 zile, blocând o rută vitală de transporturi între Europa și Asia și perturbând comerțul global.

După ce vaporul a fost în cele din urmă dislocat, acesta a fost sechestrat de Autoritatea Canalului Suez (SCA) care a cerut compensații din partea proprietarilor japonezi pentru veniturile pierdute și costurile de salvare a navei.

Date din luna aprilie ale companiei de asigurări Lloyd's arată că incidentul din Canalul Suez a dus la blocarea unor mărfuri în valoare de 9,6 miliarde de dolari în fiecare zi.

SCA ceruse inițial despăgubiri în valoare de 900 de milioane de dolari pentru a acoperi costurile de salvare și veniturile pierdute însă suma a fost diminuată apoi la 550 de milioane de dolari.

„Suntem mulțumiți să anunțăm că...au fost înregistrate progrese bune și că o soluție formală a fost convenită”, a anunțat Faz Peermohamed de la casa de avocatură Stann Marine care reprezintă proprietarii japonezi ai Ever Given.

Avocatul nu a precizat care este suma finală convenită între părți.

Pe același subiect: