Mary Simon, prima femeie indigenă numită marți guvernator general al Canadei, a luptat toată viața împotriva forajului arctic și a vânătorii de foci și pentru apărarea tradițiilor inuite, potrivit AFP.

Mary Simon, guvernator CanadaFoto: captura tv

Noua reprezentantă a reginei Elisabeta a II-a, oficial șeful statului canadian, Mary Simon a salutat în numirea sa „un pas important către lungul drum al reconcilierii”. Țara a fost sub presiune de la descoperirea a peste o mie de morminte anonime în apropierea fostelor școli rezidențiale pentru indigeni în ultimele săptămâni.

Tocmai această femeie în vârstă de 73 de ani, cu părul lung și gri, a primit în 2008 primele scuze oficiale din partea guvernului canadian pentru înrolarea forțată a zeci de mii de indigeni în aceste școli rezidențiale, în timpul unei ceremonii în Casa de Commons.

„Să nu ne lăsăm păcăliți de impresia că atunci când răsare soarele mâine, durerea și cicatricile vor fi șterse”, pledase ea atunci.

„Percepții coloniale” -Vorbind despre vânătoarea de foci și urși polari

Născută în 1947 într-un mic sat din Nunavik, această vastă regiune din nordul îndepărtat al Quebecului, Mary Simon a început ca gazdă de radio pentru canalul englez CBC.

Din anii 1980, s-a implicat în apărarea inuților, începând cu protecția mediului lor de viață. În calitate de președinte al Consiliului Inuit Circumpolar (CPI), ea denunță poluarea Arcticii, apoi forarea după petrol.

În 2006, a devenit șefa Inuit Tapiriit Kanatam, principala organizație inuit din Canada.

Pentru protecția culturii acestui popor și a practicilor sale, nu ezită să se lanseze în lupta internațională.

Ca atunci când Bruxellesul a interzis în 2010 comerțul cu produse derivate din focă în Europa, în numele apărării animalelor. „Percepțiile coloniale asupra practicilor noastre de vânătoare”, critică ea. Guvernatorul general al Canadei din acea vreme, Michaëlle Jean, mănâncă o bucată de inimă crudă de focă ca semn de solidaritate.

Aceeași poveste când Washingtonul încearcă să clasifice ursul polar drept specie pe cale de dispariție: „Este un atac direct asupra drepturilor noastre, culturii noastre, obiceiurilor noastre de vânătoare, acordurilor noastre privind protecția naturii și gestionarea acesteia și împotriva economiilor locale a popoarelor indigene din Arctica”, acuză în continuare liderul inuit.

Totuși, în domeniul conservării culturii, detractorii ei o acuză că nu vorbește bine franceza, una dintre limbile oficiale ale țării.

Prin urmare, ea s-a angajat să ia lecții pentru a „putea reprezenta bine toți canadienii”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau.