Mii de oameni au ieșit marți în stradă la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a denunța violența împotriva comunității LGBT care a avut loc acolo cu o zi înainte și care a dus la anularea unui marș Pride, notează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre manifestanții adunați în tăcere în timpul serii, în fața Parlamentului acestei țări conservatoare, mulți aveau steaguri curcubeu și ale Uniunii Europene.

Poliția a înconjurat zona pentru a-i proteja de cei aproximativ 200 de activiști anti-LGBT + care au organizat contramanifestații în apropiere și au încercat în mai multe rânduri să forțeze cordonul.

”Nu putem tolera nicio formă de violență care vizează minoritățile din această țară", a declarat pentru AFP una dintre persoanele prezente în apropierea parlamentului, Lili Tchoumbouridze, istoric al artei, în vârstă de 48 de ani. „Homofobia nu aparține secolului 21”, a adăugat el.

"Suntem aici pentru a spune guvernului că respectarea drepturilor omului este pentru toată lumea", a declarat un alt protestatar, Lacha Bigvava, un student în vârstă de 20 de ani.

Activiștii georgieni care apără cauza LGBT+ au renunțat luni la un marș Pride din Tbilisi după ciocniri declanșate de grupuri ostile.

Primul ministru Irakli Garibashvili s-a pronunțat împotriva acestui eveniment.

xxx

Foarte influentă în Georgia, Biserica Ortodoxă a făcut, la rândul său, apel la o reuniune luni pentru o rugăciune publică împotriva paradei.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte 16 țări au condamnat „atacurile violente împotriva activiștilor, membrilor comunităților și jurnaliștilor, precum și incapacitatea liderilor politici și religioși de a condamna violențele”.

Deși mentalitățile se schimbă încet în această fostă republică sovietică, care dorește să se apropie de Uniunea Europeană, violențele provocate de homofobie apar cu regularitate încă.