Un tribunal turc a ordonat marți eliberarea unui deputat de opoziție exprokurdist încarcerat după ce cea mai înaltă instanță a țării a decis că drepturile sale au fost încălcate de autorități, potrivit presei și familiei sale, citate de AFP.

Omer Faruk GergerliogluFoto: Twitter

Omer Faruk Gergerlioglu, de la Partidul Popular Democrat (HDP, pro-kurd), a fost arestat și închis în aprilie după ce i-a fost retras mandatul de deputat, în urma unei condamnări pentru „propagandă teroristă” la doi ani și jumătate de închisoare pentru o postare de pe rețelele sociale în 2016.

Pentru a protesta împotriva anulării mandatului său, Gergerlioglu refuzase de câteva zile să părăsească Parlamentul, mâncând și dormind acolo până la expulzarea lui manu militari.

Joi, Curtea Constituțională a decis într-o hotărâre că dreptul său de a desfășura activități politice și libertățile sale personale au fost „încălcate”, au raportat mai multe surse mass-media turcești, dar și fiul său.

În urma acestei decizii, o instanță de fond a dispus marți eliberarea fostului ales, a raportat canalul HaberTurk.

La scurt timp după această hotărâre, Gergerlioglu a fost eliberat. „Este liber”, a scris pe Twitter fiul său Salih Gergerlioglu, postând o fotografie cu el pe bancheta din spate a unei mașini.

Cunoscut pentru luptele sale pentru drepturile omului, Gergerlioglu, în vârstă de 55 de ani, a respins întotdeauna acuzațiile de „propagandă teroristă”.

Partidul său, HDP, al treilea grup ca mărime din parlamentul turc, este acuzat în mod regulat de președintele Recep Tayyip Erdogan că este „vitrina politică” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup care trimite războinici ]n Turcia și este calificat drept „terorist” de Ankara.

Din 2016, câteva sute de aleși și activiști HDP au fost arestați, dar represiunea pare să fi făcut un nou pas în ultimele luni.

Un procuror a cerut la Curtea Constituțională interzicerea totală a HDP, caz care este în curs de examinare.