Departamentul Apărării al SUA a anunțat marți că a anulat mega-contractul „cloud” (computer de la distanță) de 10 miliarde de dolari pe care l-a acordat în 2019 Microsoft și care a fost contestat de Amazon.

PentagonulFoto: HotNews.ro

Pentagonul explică într-un comunicat de presă că acest contract „nu-și mai satisface nevoile” datorită în special „schimbării cerințelor” și „progreselor din sector”.

Dar armata are nevoie „de urgență” de servicii cloud oferite de companii autorizate să lucreze pentru toate nivelurile de clasificare secretă a apărării, a declarat John Sherman, șeful sistemelor informaționale din minister, în timpul unei conferințe telefonice cu jurnaliștii.

De asemenea, Pentagonul va începe o nouă procedură de recrutare a mai multor companii specializate și nu doar una, probabil începând cu Microsoft și Amazon.

Lupta juridică cu Amazon

„Odată cu evoluția mediului tehnologic, a devenit clar că acest contract (...), care a fost întârziat mult timp, nu mai îndeplinește cerințele pentru a umple golurile de capacitate” ale Ministerului Apărării.

Acest mare contract, pe o perioadă de 10 ani, urmărea modernizarea tuturor sistemelor informatice ale forțelor armate americane, inclusiv mai multă inteligență artificială.

De îndată ce cererea de oferte a fost încheiată în toamna anului 2019 pentru acest contract numit JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), Amazon, considerat inițial favorit, a pus sub semnul întrebării alegerea ministerului și s-a angajat într-o bătălie juridică. În aprilie, un judecător a refuzat din nou să respingă plângerea Amazonului, la cererea Pentagonului.

Gigantul de comerț electronic, devenit expert în servicii de cloud computing, l-a acuzat în special pe fostul președinte american Donald Trump că a pilotat alegerea Pentagonului din cauza animozității sale față de Jeff Bezos, fondatorul acestuia.

„Înțelegem motivele Ministerului Apărării”, a reacționat Microsoft într-un mesaj pe site-ul său.

Ministerul a fost „confruntat cu o alegere dificilă: să urmeze ceea ce s-ar fi putut dovedi a fi o bătălie juridică de mai mulți ani sau să găsească o altă cale de urmat”, a adăugat Microsoft.

Amazon a contestat în noiembrie 2019 atribuirea de către Pentagon a unui contract de stocare a datelor în cloud către Microsoft. „Multe aspecte din procesul de evaluare a ofertei au avut deficiențe, erori și prejudecăți care nu pot fi ignorate, de aceea este important ca aceste chestiuni să fie revizuite și rectificate”, a afirmat un purtător de cuvânt al Amazon, citat de AFP.

Divizia de Servicii Web a Amazon domină sectorul de stocare a datelor în cloud iar compania a fost considerată favorită pentru câștigarea licitației. Ea oferă deja servere sigure pentru alte ramuri și agenții ale statului american, incluzând CIA-ul.