Consulul Estoniei la Sankt Petersburg a fost arestat pentru obținerea de „documente clasificate”, au declarat marți serviciile de securitate ruse (FSB), pe fondul unor scandaluri de spionaj din ce în ce mai mari între Moscova și occidentali, potrivit AFP.

Trupe de securitate FSBFoto: Wikimedia Commons

"FSB l-a arestat pe consulul eston la Sankt Petersburg, Mart Lätte, după un flagrant în timp ce primea documente clasificate de la un cetățean rus", au declarat serviciile de securitate.

"Un astfel de gest este incompatibil cu statutul de angajat diplomatic și are un caracter clar ostil față de Rusia. Se vor lua măsuri față de diplomatul străin în conformitate cu normele dreptului internațional", a continuat FSB.

Cazurile de spionaj au crescut în ultimii ani între Moscova și Occident, deoarece tensiunile continuă să crească de la criza ucraineană și anexarea Crimeei în 2014.

În aprilie, consulul ucrainean la Sankt Petersburg, Alexander Sossoniouk, a fost arestat de FSB pentru că a încercat să obțină informații secrete și i s-a cerut să părăsească teritoriul rus.

Rusia a fost acuzată de mai multe cazuri de spionaj în mai multe țări europene, care de fiecare dată au dus la expulzarea încrucișată a diplomaților.

Tensiunile sunt deosebit de puternice în Europa între Rusia și Republica Cehă, care acuză Moscova că se află în spatele unor explozii mortale care au distrus un depozit de muniții pe teritoriul său în 2014.