Autoritățile franceze și pariziene se confruntă cu acțiuni legale suplimentare în legătură cu nivelurile îngrijorătoare de plumb din jurul Catedralei Notre Dame, în urma incendiului devastator de acum doi ani. Avocații filialei unuia dintre cele mai mari sindicate, care și-au unit forțele cu o asociație din sănătate și localnici au depus marți o plângere în acest sens pentru ”periclitarea vieții... de către persoane necunoscute”, relatează AFP și The Guardian.

La 15 aprilie 2019, un incendiu a devastat acoperișul și turla catedralei gotice situate în centrul Parisului, provocând o mare degajare de fum și plumb în întreaga capitală.

"Peste 400 de tone de plumb au fost distruse în timpul acestui incendiu, parțial topite sau pulverizate în micro-particule, care au fost diseminate în atmosferă", menționează în plângerea lor CGT-Paris, asociația Henri Pézerat și persoane fizice.

Pentru acești reclamanți, „existența unui risc direct și imediat de natură să provoace risc fizic de o gravitate deosebită” este fără îndoială, arată printre altele rapoartele Centrului Tehnic Interprofesional pentru Studii și Poluare Atmosferică, Airparif, și Institutului Național al Mediului Industrial și Riscurilor.

„În ciuda amplorii incendiului și a cunoașterii riscurilor de poluare și contaminare (...) nu a fost luată nicio măsură specială de precauție de către autoritățile în cauză (Ministerul Culturii, Agenția Regională de Sănătate - ARS- și Prefectura Poliției) după mai bine de trei luni de la incendiu”, spun ei.

Pentru reclamanți, „orașul Paris i-a ținut în mod deliberat în ignoranță pe directorii școlilor și creșelor situate în vecinătatea catedralei, cărora nu le-a comunicat despre realitatea poluării cu plumb din această zonă”.

Și „ARS și Poliția au refuzat inițial să facă publice rezultatele probelor de pulberi. (...) A fost așadar necesar să se aștepte mai mult de două luni pentru ca aceste rezultate să fie făcute în cele din urmă publice”.

Cu toate acestea, „copiii (din creșe și școli), locuitorii și muncitorii (din cartier și de la catedrală) erau clar expuși pericolelor expunerii la plumb”. „Aceste fapte constituie infracțiunea de a pune în pericol pe alții”, spun ei.

O plângere, tot pentru „periclitarea vieții altora”, cu constituirea părții civile, a fost depusă în aprilie de către asociația Robin des Bois. Ar trebui să permită deschiderea cvasi-automată a unei anchete judiciare și numirea unui magistrat de instrucție.

Doi ani mai târziu, anchetatorii și-au finalizat investigațiile, dar o lungă fază de analiză a probelor trebuie să se extindă pe mai multe luni pentru a încerca să determine originea incendiului de la catedrala Notre-Dame de Paris.