Guvernul spaniol a aprobat marți o lege care definește orice act sexual non-consensual ca viol, ca parte a unei revizuiri legislative care înăsprește pedepsele pentru hărțuire sexuală și impune și finanțează mai multe sisteme de sprijin pentru victime la cinci ani după ceea ce ulterior a fost numit dosarul ”haita de lupi”, relatează Reuters.

proteste Spania dupa eliberarea haitei de lupiFoto: Captura Twitter

Cinci ani au trecut de la dosarul ”haita de lupi, în care cinci bărbați au violat în grup o fată de 18 ani în timpul festivalului de la Pamplona, care a provocat indignare publică și intensificarea apelurilor la reformarea legilor care vizează violența sexuală.

Cu toate acestea, proiectul necesită aprobarea parlamentară, care este așteptată până la sfârșitul anului.

Bazată pe un model „da înseamnă da”, care califică orice act sexual fără consimțământ drept viol, legea va alinia Spania cu alte 11 țări europene, inclusiv Suedia, Portugalia și Marea Britanie, care utilizează definiții juridice similare.

„Tăcerea sau pasivitatea nu înseamnă consimțământ”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului Maria Jesus Montero într-o conferință de presă. Conform legislației existente, un agresor trebuie să fi folosit violență fizică sau intimidare pentru ca o agresiune să fie clasificată drept viol.

Hărțuirea (fie că e vorba de hărțuire stradală sau sub formă de urmărire), considerată contravenție în temeiul legislației actuale, va deveni infracțiune, la fel și mutilarea genitală feminină.

Violul în grup va fi considerat un factor agravant care presupune pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru a descuraja infracțiuni în grup similare cu altele care i-au șocat pe spanioli.

În paralel, măsurile necesită crearea unei linii de asistență pentru agresiuni sexuale și a unor case specializate pentru victimele minore.

Spania a încercat mult timp să contracareze atitudinile macho predominante. A legalizat căsătoria între persoane de același sex în 2007 și a introdus o lege împotriva violenței de gen în 2004.

Săptămâna trecută, cabinetul a adoptat un proiect de lege care să permită oricui peste 14 ani să își schimbe legal sexul fără diagnostic medical sau terapie hormonală.

Proteste au izbucnit în Spania luni seară după uciderea unui bărbat homosexual care a fost bătut până la moarte în ceea ce părea a fi un atac homofob în orașul nordic La Coruña în weekend.