Curtea Supremă a Olandei a menținut marți condamnarea pentru discriminare a politicianului Geert Wilders, pronunțată ca urmare a insultării de către acesta a marocanilor la un miting electoral din 2014, relatează Reuters.

Geert WildersFoto: Jaap Arriens / Alamy / Profimedia Images

Wilders ceruse o rejudecare a procesului său deși nu fusese condamnat la închisoare sau plata unei amenzi administrative, afirmând că acesta a fost motivat politic.

O curte de apel a menținut anul trecut o decizie din 2016 a unei instanțe inferioare care l-a găsit pe Wilders vinovat de insultarea marocanilor în timpul unui miting electoral când i-a întrebat pe susținătorii săi dacă vor mai puțini marocani în țară.

„Mai puțini! Mai puțini! Mai puțini”, au scandat alegătorii săi. „Vom avea grijă de acest lucru”, le-a răspuns Wilders.

Curtea Supremă și-a motivat decizia spunând că afirmațiile sale au fost „inutil de dureroase” și că au încălcat limitele libertății de exprimare.

Wilders a declarat că este victima unei „vânători de vrăjitoare” și a unui sistem judiciar nefuncțional după aflarea deciziei.

„Vor să îmi închidă gura dar eu nu voi păstra niciodată tăcerea”, a mai declarat acesta.

Wilders, în vârstă de 57 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuți politicieni anti-imigrație din Europa și a influențat puternic dezbaterea publică din Olanda cu privire la acest subiect deși nu a făcut niciodată parte din guvern.

Partidul Libertății pe care îl conduce este al treilea cel mai mare din parlamentul olandez, păstrându-și poziția de principal partid de opoziție la alegerile legislative din luna martie a acestui an.

Citește și: