Preşedintele SUA Joe Biden a reafirmat, într-o scrisoare trimisă luni, Ziua Naţională a Venezuelei, sprijinul ţării sale pentru liderul opoziţiei Juan Guaido, pe care îl recunoaşte drept preşedinte interimar, relatează marţi AFP.

Joe BidenFoto: youtube.com

''Mai mult ca oricând, rămânem determinaţi să susţinem lupta pentru libertate a tuturor venezuelenilor printr-o tranziţie paşnică şi democratică'', a scris preşedintele american într-o scrisoare adresată ''domnului preşedinte''.

SUA, la fel ca aproximativ alte 50 de ţări din comunitatea internaţională, nu au recunoscut alegerea preşedintelui Nicolas Maduro în scrutinul din 2018, boicotat de opoziţie, şi îl recunosc pe Guaido ca preşedinte interimar. Statele Unite au impus sancţiuni Venezuelei în încercarea de a-l înlătura de la putere pe Maduro.

''În această zi (sărbătoare naţională) subliniem munca imensă desfăşurată (...) în căutarea unei tranziţii (...) sub conducerea dumneavoastră'', se arată în scrisoarea adresată preşedintelui interimar Guaido prin intermediul Biroului de reprezentare a SUA pentru Venezuela în Columbia şi a cărei veridicitate a fost confirmată AFP dintr-o sursă diplomatică.

Scrisoarea survine în momentul în care Statele Unite şi Europa s-au arătat pregătite, într-o declaraţie comună din 25 iunie, să ''revizuiască'' sancţiunile dacă există progrese către alegeri credibile. Negocieri au loc de câteva săptămâni între susţinătorii lui Maduro, comunitatea internaţională şi opoziţie.

Relaţiile diplomatice dintre Washington şi Caracas au fost întrerupte în 2019 după ce Casa Albă l-a recunoscut pe Guaido drept preşedinte interimar. Ambasada SUA la Caracas a fost închisă, fiind deschis un birou de reprezentare la Bogota. ​ (Sursa: Agerpres)