Singura centrală nucleară a Iranului, din Bushehr (sud), a fost repusă în funcțiune, a anunțat directorul acesteia luni dimineaţa, la două săptămâni după ce a fost închisă din cauza unei operațiuni de reparaţie, potrivit autorităților locale, potrivit La Libre, citat de Rador.

Centrala nucleara Bushehr, IranFoto: Wikimedia Commons

"Defecțiunea tehnică (a uzinei) a fost rezolvată", iar producția de energie electrică a fost reluată de duminică, a declarat pentru agenția iraniană Isna dl.Mahmoud Jafari, de asemenea adjunct al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA).

Bushehr este un port din Golf, mai aproape de capitalele mai multor monarhii din Peninsula Arabică decât de Teheran, motiv pentru care centrala nucleară, construită într-o zonă supusă frecventelor cutremure, îngrijorează aceste state.

În noaptea de 20 iunie, OIEA a anunțat oprirea temporară a centralei și deconectarea acesteia de la rețeaua electrică națională, invocând o "defecțiune tehnică" fără a preciza natura problemei.

Două zile mai târziu, organizația anunțase o "problemă tehnică", potrivit acesteia, "observată în generatorul electric al unității", promițând să o rezolve "cât mai curând posibil".

În aprilie, regiunea a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade, potrivit institutului american de geologie USGS. Cutremurul făcuse cinci răniţi, potrivit presei de stat iraniene.

"Toate instalaţiile, echipamentele și clădirile centralei nucleare de la Bushehr sunt în perfectă stare, iar activitățile sale nu au fost întrerupte" de cutremur, indicase atunci departamentul de relații publice al centralei, într-un comunicat transmis de agenția oficială.

Uzina Bushehr, dotată cu un reactor de 1.000 MW, a fost construită de Rusia și a fost livrată oficial în septembrie 2013, după ani de întârziere.

Important producător de petrol și gaze, Republica Islamică dorește să construiască încă 20 de centrale nucleare pentru a-și diversifica resursele energetice şi pentru a fi mai puțin dependentă de combustibilii fosili pentru consumul său intern.